Hoe kijken museumdirecteuren eigenlijk naar hun eigen museum en collectie? In 'Ik zie, ik zie...' nemen museumdirecteuren je mee langs hun favoriete objecten en bijzondere plekken in zijn of haar museum. Deze keer neemt Ann Demeester je mee in 'haar' Frans Hals Museum! 

'Ik zie, ik zie...' is te zien op en de website van Nu te Zien en op NPO 2 Extra (te vinden op de website van NPO Start en op tv bij Ziggo op kanaal 222 en bij KPN op 88)! In 12 afleveringen krijg je een intiem inkijkje in 12 musea door de ogen van degene die het museum het beste kent!  

Dame met de handschoen

In deze aflevering van 'Ik zie, ik zie...' neemt museumdirecteur Ann Demeester je mee langs de werken die een speciaal plekje in haar hart hebben. Ze houdt van verhalen en duiding, maar ze houdt er net zoveel van als ze juist niet helemaal begrijpt waarom iets haar raakt. Dat ervaart ze bij haar favoriete werk: De dame met de handschoen van Frans Hals. Wie is deze vrouw? En waarom voelt Demeester zich zo verwant met haar? 

Op reis met een stilleven

Hollandse stillevens zijn niet per se heel Hollands. Ze nemen je mee op reis naar verre oorden en andere tijden. Op die manier verplaatst Demeester zich in haar hoofd zonder Nederland te verlaten. 

Het laatste werk is momenteel niet in het museum te zien, maar hangt in het depot. Een monnik en een begijn van Cornelis van Haarlem is een vreemde eend in de bijt tussen zijn meestal grootse en meeslepende schilderijen. Dit obscene tafereel past daar totaal niet bij. Maar juist daarom vindt Demeester het interessant. Een soort 'guilty pleasure'. 

Deel dit artikel