Hoe kijken museumdirecteuren eigenlijk naar hun eigen museum en collectie? In 'Ik zie, ik zie...' nemen museumdirecteuren je mee langs hun favoriete objecten en bijzondere plekken in zijn of haar museum. Deze keer neemt Emilie Gordenker je mee in 'haar' Van Gogh Museum! 

'Ik zie, ik zie...' is te zien op en de website van Nu te Zien en op NPO 2 Extra (te vinden op de website van NPO Start en op tv bij Ziggo op kanaal 222 en bij KPN op 88)! In 12 afleveringen krijg je een intiem inkijkje in 12 musea door de ogen van degene die het museum het beste kent!  

Pijn en kracht

Het favoriete werk van Emilie Gordenker uit de vaste collectie is natuurlijk een Van Gogh. Daar valt niet veel te kiezen. Maar welke Van Gogh gaat Emilie het meest aan het hart. Ze kiest voor het stemmige Korenveld met kraaien. Ze bewondert de energie die er in zo’n somber werk kan zitten. Een werk vol pijn, maar met ongekende kracht. Datzelfde contrast ziet ze in het Van Gogh Zelfportet met verbonden oor. ‘Je ziet dat hij fysiek en mentaal pijn heeft, maar je ziet achter hem een schildersezel. Hij wilde ondanks alles doorwerken.’ 

De kast van Theo

De museumdirecteur wijst ons ook op een bijzonder object waar veel mensen aan voorbij lopen. Het is een kast die van Theo van Gogh is geweest. Hierin bewaarde hij de brieven van zijn broer. Vincent deelde alles met Theo: wat hij schilderde, wie hij bewonderde, waarom hij bepaalde keuzes maakte, hoe hij zich voelde. Deze wereldberoemde briefwisseling is ook te zien in het Van Gogh Museum. 

Deel dit artikel