Hoe kijken museumdirecteuren eigenlijk naar hun eigen museum en collectie? In 'Ik zie, ik zie...' nemen museumdirecteuren je mee langs hun favoriete objecten en bijzondere plekken in zijn of haar museum. Deze keer neemt Marieke Uildriks je mee in 'haar' Museum JAN in Amstelveen!

'Ik zie, ik zie...' is te zien op en de website van Nu te Zien en op NPO 2 Extra (te vinden op de website van NPO Start en op tv bij Ziggo op kanaal 222 en bij KPN op 88)! In 12 afleveringen krijg je een intiem inkijkje in 12 musea door de ogen van degene die het museum het beste kent!  

Als de golven van de zee

Komt het door de tropische zeetinten? Door de golvende beweging van het glas? Of door het gebruik van de ingewikkelde filigraantechniek, waarbij dunne staafjes glas verwerkt worden in het geheel? Museumdirecteur Marieke Uildriks raakt niet uitgekeken op haar favoriete glaskunstwerk, waar ze vanaf haar eerste werkdag verliefd op is. Het is gemaakt door Nederlands bekendste glaskunstenaar Andries Copier en is onderdeel van de bijzondere collectie modern sculpturaal glas van Museum JAN. 

ik-zie-ik-zie---museum-jan---copier.jpg
Andries Copier - Geen titel (1990)
ik-zie-ik-zie---museum-jan---copier.jpg

Troostend beeld

Een ander favoriet werk van Uildriks is het beeld De drie gratiën van Ossip Zadkine. Het toont drie mytische zussen, die staan voor schoonheid, vreugde en (op)bloeiend geluk. De gratiën zijn altijd samen en ook bij Zadkines versie houden ze elkaar innig vast Een troostend beeld, vindt Uildriks. In deze vreemde tijden beseft ze des te meer hoe belangrijk het is om je naasten steunen en verbonden te zijn met elkaar. 

ik-zie-ik-zie---museum-jan---zadkine.jpg
Ossip Zadkine - De drie gratiën (1950)
ik-zie-ik-zie---museum-jan---zadkine.jpg

Deel dit artikel