Hoe kijken museumdirecteuren eigenlijk naar hun eigen museum en collectie? In 'Ik zie, ik zie...' nemen museumdirecteuren je mee langs hun favoriete objecten en bijzondere plekken in zijn of haar museum. Deze keer neemt Suzanne Swarts je mee in 'haar' Museum Voorlinden! 

'Ik zie, ik zie...' is te zien op en de website van Nu te Zien en op NPO 2 Extra (te vinden op de website van NPO Start en op tv bij Ziggo op kanaal 222 en bij KPN op 88)! In 12 afleveringen krijg je een intiem inkijkje in 12 musea door de ogen van degene die het museum het beste kent!  

Verborgen tattoo

Museumdirecteur Suzanne Swarts is vanaf het begin af aan betrokken geweest bij de oprichting van Museum Voorlinden. Van de allereerste ideeën tot het druk bezochte museum dat het nu is. Ze kent dus alle 'ins and outs' van het gebouw en de kunstwerken die het huist. Zo weet ze bijvoorbeeld dat de vrouw van Couple under an umbrella van Mueck een tattoeage op haar been heeft, zorgvuldig verstopt onder het hoofd van haar man. Het gaat om de initialen van Mueck en zijn assistenten. Een geheimpje van de kunstenaar. 

Hijskranen en hoovercrafts

Bij het monumentale werk van Richard Serra heeft Swarts ook tal van herinneringen. Het was namelijk nogal een klus om het 216 ton wegende Open Ended van de opslag naar het museum te brengen. Er kwam van alles aan te pas: hijskranen, hoovercrafts, diepladertrucks en politie-escort. "Het transport was een kunstwerk op zich", aldus Swarts. Het werk is net als Couple under an umbrella  niet meer weg te denken uit het museum. Het gigantische stalen gevaarte heeft het meest weg van een doolhof. Zodra je er binnen stapt, gaat je oriëntatie met je op de loop. Voor Swarts is het een favoriet werk omdat de ervaring keer op keer bijzonder is.

 

Deel dit artikel