Vanaf de 17e eeuw was het een exclusief vakantieoord voor rijke Amsterdammers en in de 20e eeuw een ommuurd kloostercomplex, maar nu staan de poorten van Buitenplaats Doornburgh aan de Vecht in Maarssen wijd open. Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum, ziet er niet alleen geweldige kloosterarchitectuur van Bossche School-grondlegger Jan de Jong, maar ook prikkelende hedendaagse kunst. Gehele jaar te bezoeken van donderdag tot en met zondag!

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om bijzondere, tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken door het hele land. Kijk Nu te Zien! vrijdag 4 september 2020 om 21:15 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending hier terug te kijken. 

Van vakantiehuis naar broedplaats

Vroeger was het een extravagant vakantiehuis, maar nu is er van lanterfanten geen sprake meer bij Buitenplaats Doornburgh. Het terrein is omgebouwd tot een plek waar kunst en wetenschap elkaar ontmoeten. Hedendaagse kunst popt op de meest onverwachte plekken op en kunstenaars worden uitgenodigd voor residenties. Is er een beter bestemmingsplan voor zo'n locatie? 

doornburgh---hoofdhuis.jpg
Bron: Ossip van Duivenbode
Binnentuin
doornburgh---hoofdhuis.jpg

Zhdun

Er is bijvoorbeeld werk te zien van Margriet van Breevoort (1990). De jonge kunstenaar maakt hyperrealistische sculpturen, die doen denken aan Ron Mueck. Zo is er in een van de gangen van het klooster een wachtend zeekoe-achtig beest te zien. Hij zit geduldig op een stoel te wachten op... ja, op wat eigenlijk? In Nederland is het niet een heel bekend werk, maar in Rusland is het viral gegaan. De zeekoe is een internetsensatie geworden als symbool voor wachten in een bureacratische maatschappij. Hij heeft zelfs een naam gekregen in Rusland: Zhdun. En je kunt ook een heuse Zhdun-knuffel kopen. Waar zo'n sculptuur allemaal niet toe kan leiden... 

Bekijk de inhoud op Instagram

Weldaad voor lichaam en geest

Het verschil tussen het zeventiende-eeuwse landhuis van Buitenplaats Doornburgh en de in de jaren zestig gebouwde priorij Emmaus kan niet groter zijn. Het eerste is rijk versierd, een lust voor het oog, het tweede is strak en sober. Desalniettemin is het moderne klooster een architecturaal hoogstandje. Het is ontworpen door Jan de Jong in de stijl van de Bossche School. Het is gebouwd naar strikte maatverhoudingen, gebaseerd op onze driedimensionale perceptie van de wereld om ons heen. Het gaat allemaal om het creëeren van de perfecte verhouding tussen lengte, breedte en hoogte met als doel een ruimte te bieden die een weldaad zou zijn voor lichaam en geest. Een bijzondere plek dus!

Deel dit artikel