Jean Cocteau (1889-1963) was een kunstenaar met vele gezichten. Hij was filmmaker, dichter, schrijver, tekenaar en nog veel meer dan dat! Cocteau was een van de belangrijke kunstenaars binnen het surrealisme en hield er een bijzonder leven op na.

In Nu te Zien!  bekijkt Ann Demeester, museumdirecteur van het Frans Hals Museum, het bijzondere en veelzijdige werk van Cocteau in het Designmuseum in Den Bosch. Bekijk de uitzending op dinsdag 15 januari om 21.45 uur op NPO2. Daarna is de uitzending op deze pagina terug te kijken.  

Kunst maken in diverse disciplines

Cocteau beperkte zich niet tot één discipline. Hij uitte zich in poëzie, literatuur, beeldende kunst, vormgeving, theater en film. Zo maakte hij sieraden voor modeontwerpers Chanel en Schiaparelli, maar ook een ballet ‘Parade’, waarvoor onder andere Picasso decorstukken en kostuums maakte en Erik Satie de muziek schreef. Zijn oeuvre is daarmee een voorbode van veel hedendaagse kunstenaars die multidisciplinair werken. Denk aan ontwerpersduo Studio Drift die de grenzen tussen kunst, digitale technieken en design opzoekt.

Cocteau’s vele gezichten

Van wandtapijt tot affiche: via al die verschillende disciplines en media kon hij steeds iets anders laten zien. Hij kon zichzelf ook steeds door andere ogen te laten zien. Cocteau had vele gezichten en zijn werk is een reflectie van zijn zoektocht naar een eigen identiteit. De overzichtstentoonstelling in Den Bosch, met meer dan 250 van zijn werken, kun je dan ook zien als een zelfportret.

Roddel en mysterie

Bijna nog meer dan om zijn werk staat deze kunstenaar bekend om zijn bijzondere leven. Lees je over Salvador Dalí of Erik Satie dan kom je altijd Cocteau’s naam ergens tegen. Cocteau begaf zich in artistieke kringen en ging om met beroemdheden als Édith Piaf, Pablo Picasso en Coco Chanel. Daarnaast raakte hij in opspraak vanwege zijn drugsgebruik.

De tentoonstelling 'Jean Cocteau – Metamorphosis' is nog tot en met 10 maart te zien in het Design Museum in Den Bosch.

Deel dit artikel