Volgens UNESCO liggen zijn er zo’n drie miljoen (!) scheepswrakken. Sommige van deze schepen liggen nog wal waardevolle spullen, zoals Chinees porselein. Het keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden toont vondsten uit acht scheepswrakken die op de Maritieme Zijderoute voeren. Tot en met 28 juni 2020 kun je je laten meevoeren door schatten en verhalen uit de onderwaterarcheologie bij Gezonken Schatten!

In Nu te Zien! reizen museumdirecteuren het hele land door om kijkers wekelijks te wijzen op een niet te missen tijdelijke tentoonstelling die op dat moment ergens te zien is. Deze week bezoekt Ralph Keuning, directeur van Museum De Fundatie, de tentoonstelling Gezonken Schatten in het Princessehof. Kijk Nu te Zien! dinsdag 22 oktober om 21:47 uur op NPO 2! Daarna is de aflevering hier terug te kijken. 

gezonken_schatten_schip.jpg
Bron: Collectie Rijksmuseum
Hendrik Cornelisz. Vroom, Oost-Indiëvaarders voor de kust (ca. 1600)
gezonken_schatten_schip.jpg

Tijdscapsule

Maandenlang voeren schepen van de VOC naar Azië om porselein, peper en andere ‘exotische’ producten te halen, die vervolgens in Nederland voor een godsvermogen werden geveild. Ongevaarlijk waren deze reizen niet. Een schip kon geteisterd worden door noodweer en op de klippen varen of aangevallen worden door een vijandige vloot. Veel schepen vergingen inclusief hun kostbare lading. En tja, vindt het dan nog maar eens terug. Dat gebeurde pas toen er in de negentiende eeuw goede duiktechnologieën werden ontwikkeld. Specerijen, thee en textiel waren natuurlijk vergaan, maar bijvoorbeeld keramiek en munitie waren intact gebleven. Met de vondsten kon een goed beeld gereconstrueerd worden van de internationale, maritieme handel van vroeger. De scheepswrakken dienen op die manier als tijdscapsules. 

Schat aan informatie

De archeologische waarde van dit soort vondsten is gigantisch. Ze vertellen ons verhalen van eeuwen terug. Over de internationale handel, maar ook over gevechten op zee en mensensmokkel. De Tek Sing, die in 1822 verging, vervoerde niet alleen 360.000 stukken porselein, maar ook 1600 immigranten die illegaal China probeerde te verlaten. En de gevonden musketkogels op het schip De Witte Leeuw wijzen op een zeestrijd. 

gezonken_schatten_duiker.jpg
Bron: Rooswijk1740 project/Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Een duiker heeft een stuk porselein gevonden
gezonken_schatten_duiker.jpg
Deel dit artikel