Politiek, identiteit, dood en seks. Dit zijn de thema's die aan bod komen bij de tentoonstelling 'Intens Mexico'. Het Cobra Museum neemt de bezoeker mee op een reis naar het kleurrijke land aan de hand van 46 kunstwerken, waaronder een stilleven van Frida Kahlo. Te zien tot en met 28 maart 2020

In Nu te Zien! reizen museumdirecteuren het hele land door om kijkers te wijzen op een niet te missen tijdelijke tentoonstellingen. Deze week bezoekt Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum, de tentoonstelling ''Intens Mexico' in het Cobra Museum. Kijk Nu te Zien! vrijdag 29 november om 21:48 uur op NPO 2! Daarna is de uitzending hier terug te kijken.  

mexico_fruitkraam.jpg
Olga Costa - La vendedora de frutas (1951)
mexico_fruitkraam.jpg

Intense kleuren

Kleur, kleur en nog eens kleur. Dat is de eerste indruk van de tentoonstelling ‘Intens Mexico’. De zaalmuren zijn in verzadigd blauw, roze en geel geverfd en ook de kunstwerken zijn kleurrijk. Er is geen twijfel over mogelijk, Mexico is een expressief en gepassioneerd land. Maar de tentoonstelling toont ook de donkere kanten van het land, zoals de bloedige Mexicaanse revolutie, zwarte magie, vrouwenonderdrukking en de dood.  

mexico_frida.jpg
Bron: Collection Museo de Arte Moderno
Frida Kahlo - Los Cocos (1951)
mexico_frida.jpg

Frida Kahlo

Hoogtepunt van ‘Intens Mexico’ is een stilleven van Frida Kahlo. Het werk is zo bijzonder, omdat het de kunstenares is gelukt haar verdriet en lijden uit te drukken met zoiets alledaags als fruit. Er zijn maar weinig mensen die emoties kunnen oproepen met een kokosnoot. Alleen dat al is reden genoeg om het Cobra Museum te bezoeken.  

Deel dit artikel