Een kroonluchter van tampons, pumps van pannen en een helikopter van veren. In de Kunsthal kom je tot en met 17 november deze vervreemdende combinaties tegen. Het zijn de 'larger than life'-installaties van Joana Vaconcelos. De Portugese kunstenares weet wat vrouwelijke empowerment is en 'is not afraid to show it'. 

In Nu te Zien! reizen museumdirecteuren het hele land door om kijkers wekelijks te wijzen op een niet te missen tijdelijke tentoonstelling die op dat moment ergens te zien is. Deze week bezoekt Suzanne Swarts, directeur van Museum Voorlinden, de tentoonstelling 'I'm your mirror' van Joana Vasconcelos in de Kunsthal Rotterdam. Kijk hier de aflevering terug!

vasconcelos_mirror.jpg
Bron: FMGB Guggenheim Bilbao Museoa, 2018. Foto: Erika Ede
Joana Vasconcelos - I'm your mirror
vasconcelos_mirror.jpg

I'm your mirror

De Kunsthal heeft de eer om als eerste een Nederlandse solotentoonstelling van Joana Vasconcelos (1971) te organiseren. Speciaal voor 'I'm your mirror' maakte ze een gelijknamig nieuw sculptuur. Het betreft een levensgroot Venetiaans masker dat volledig is opgebouwd uit ovalen spiegels met bronzen omlijsting. Het masker als symbool voor het verbloemen van je identiteit contrasteert perfect met de spiegels die juist een onthullend karakter hebben. Dit werk illustreert precies wat Vasconcelos in haar werk doet: de kijker een spiegel voorhouden door middel van contrast.

maandopening_juli2.jpg
Bron: FMGB Guggenheim Bilbao Museoa | Foto: Erika Ede
Joana Vasconcelos - Call Center (2014-2016)
maandopening_juli2.jpg

Aspirines en valium

De oudste sculpturen van Vasconcelos die te zien zijn in de Kunsthal zijn een stoel gemaakt van doosjes aspirine en een bed gemaakt van doordrukstrips valium. Met deze Aspirin Sofa (1997) en Valium Bed (1998) wil ze het overmatige gebruik van pijnstilling en kalmerende middelen aan de kaart stellen.

Lees hier meer over de Portugese power van Joana Vasconcelos

 

Biënnale van Venetië  

Joana Vasconcelos werd in één klap wereldberoemd door haar deelname aan de Biënnale van Venetië in 2005. De kunstmanifestatie werd dat jaar voor het eerst gecureerd door vrouwen. Grote kans dat Vasconcelos’ kroonluchter van tampons niet geselecteerd zou zijn door een man. The Bride (A Noiva), dat haar ‘ticket to fame’ was, is uiteraard ook te bewonderen in Rotterdam. Samen met nog veel meer wonderlijke installaties die zachtheid uitstralen en toch schuren. 

Deel dit artikel