Zelfs als je nog nooit van Joost Swarte hebt gehoord, is de kans heel groot dat je werk van hem gezien hebt. Dat is namelijk overal te vinden! Vijftig jaar geleden maakte Swarte zijn eerste strip en sindsdien heeft hij zijn werkveld op vele manieren en wereldwijd verbreed. Ter ere van dit jubileum is er tot en met 19 januari 2020 een grote overzichtstentoonstelling in Kunsthal Rotterdam. 

Museumdirecteuren reizen het hele land door om kijkers wekelijks te wijzen op een niet te missen tijdelijke tentoonstelling die op dat moment ergens te zien is. Deze week bezoekt Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum, de tentoonstelling 'Joost Swarte overal' in Kunsthal Rotterdam. Kijk Nu te Zien! op dinsdag 9 oktober om 21.45 uur op NPO 2. Daarna is de aflevering hier terug te kijken. 

Mijlpalen

De Haarlemse Joost Swarte (1947) heeft vele bijzondere mijlpalen gevierd in zijn leven. Zo richtte hij in 1971 zijn eigen striptijdschrift op en in de jaren ' 80 zijn eigen uitgeverij. In 1998 ontving hij de prestigieuze Stripschapprijs voor zijn bijdrage aan de stripwereld. In 2012 kwam daar nog de Marten Toonderprijs bij.

Maar ook buiten de stripwereld viel er van alles weg te strepen van Swartes bucketlist: hij ontwierp een theater (de Toneelschuur in Haarlem), hij maakte een monumentaal glas-in-loodraam voor het Paleis van Justitie en zijn tekeningen voor The New Yorker werden gebundeld in The New York Book. En dit is nog maar een kleine greep uit zijn gevarieerde oeuvre. Swarte houdt van uitstapjes.

blockquote
Ik heb geen beroep, ik ben loslopend creatief
Joost Swarte
joost_swarte_portret.jpg
Bron: Gert Jan Pos
Joost Swarte, Haarlem (2013)
joost_swarte_portret.jpg

Klare lijn

Swartes stijl is super herkenbaar. Hij hanteert helderen lijnen en contouren. Deze 'Klare Lijn' keek hij af bij zijn grootste inspiratiebron Hergé, bedenker en tekenaar van Kuifje. De overeenkomst tussen het werk van de twee striptekenaars is evident. Swarte onderscheidt zich echter door zijn humor, die hij in één helder beeld kan overbrengen. 

Deel dit artikel