De oogverblindende tentoonstelling Juwelen! in de Hermitage Amsterdam wordt verlengd tot najaar 2020! Vanaf 1 juni kun je je vergapen aan ruim 300 bijzondere juwelen die ooit eigendom waren van de Romanov-familie en andere Russische high society. Het is een extravagant feest van goud, zeldzame parels en duizenden edelstenen. 

Museumdirecteuren reizen het hele land door om kijkers wekelijks te wijzen op een tijdelijke tentoonstelling die op dat moment ergens te zien is. In deze aflevering bezoekt Suzanne Swarts, directeur van Museum Voorlinden, de tentoonstelling Juwelen! in de Hermitage Amsterdam. De aflevering is hier terug te kijken. 

juwlen_zaal_bloem.jpg
Bron: Evert Elzinga
Zaaloverzicht Juwelen! 
juwlen_zaal_bloem.jpg

More is more

Vandaag de dag leven we steeds meer volgens less is more. We ontspullen onder bezielende begeleiding van opruimgoeroe Marie Kondo en we richten onze huizen in volgens minimalistisch Scandinavisch design. In de tijd van de Russische tsaren was dat wel anders. De jetset van het Russische hof in St. Petersburg lieten maar wat graag zien hoe rijk ze waren. Ze doste zich uit met de meest extravagante kleding en juwelen, die zij bestelde bij grote modehuizen zoals Tiffany en Cartier, of bij hofleverancier Fabergé (bekend van de Fargé-eieren). More is more was het devies. 

juwelen_kistje.jpg
Bron: State Hermitage Museum, St Petersburg
Juwelenkistje Augsburg (eind 17e eeuw)
juwelen_kistje.jpg

Beroemd

Heel Europa had het over de pracht en praal waarmee de Romanovs uiting gaven aan hun rijkdom. Vol bewondering werd er gesproken over de glitter and glamour van de Russische keizerinnen. In de Hermitage Amsterdam kun je hun persoonlijke sieraden en accessoires van dichtbij bekijken. Bijvoorbeeld de broche van tsarina Elisabeth met 450 diamanten. Of de juwelenkist van Catharina de Grote met 400 edelstenen, waaronder 26 robijnen en 24 smaragden. 

Vloek of zegen?

De extravagante levensstijl van de Romanovs werd overigens ook hun ondergang. In 1918 werden de hele familie vermoord door de bolsjewieken die het zat waren in armoede en oorlog te leven, terwijl tsaar Nicolaas en zijn familie in het prachtige Winterpaleis het ene luxe feest na het andere gaf. Juwelen! heeft dus ook een zwarte kant. Rondlopend tussen de duizenden edelstenen kun je je afvragen of al die rijkdom nou een vloek of een zegen was voor het Russische hof. Hoe dan ook is Juwelen! een betoverende tentoonstelling die je meeneemt naar een compleet andere wereld! 

Deel dit artikel