Opvallend, speels, modern en kleurrijk. De reacties waren niet van de lucht toen het Groninger Museum 25 jaar geleden zijn nieuwe onderkomen opende. En nog steeds is het een van de meest bijzondere museumgebouwen van Nederland. Het museum brengt een ode aan de man achter het ontwerp, de Italiaanse architect en designer Alessandro Mendini. De tentoonstelling 'Mondo Mendini' is te zien tot en met 5 mei 2020. 

groningermuseum_geheel.jpg
Bron: Erik en Petra Hesmerg
Het Groninger Museum
groningermuseum_geheel.jpg

Het huis van Mendini

Omdat het gebouw van het Groninger Museum zo’n blikvanger is geworden, is het ook boeiend om de man áchter de stenen te leren kennen. De tentoonstelling 'Mondo Mendini' is door de meester zelf samengesteld. Helaas heeft hij het resultaat niet mogen meemaken. In februari dit jaar overleed hij. ‘Gelukkig heeft hij zijn plannen voor deze tentoonstelling nog kunnen uitwerken voor zijn overlijden’, vertelt Ruud Schenk, conservator van het Groninger Museum. ‘Dit is het laatste grote project waaraan hij heeft gewerkt. Met deze tentoonstelling kon hij terugblikken op zijn werk en tegelijk iets nieuws maken binnen het gebouw dat hij zelf heeft gecreëerd.’ Naast werk dat Mendini de afgelopen vijftig jaar heeft gemaakt, belicht de tentoonstelling zijn visie op diversiteit, gebruik van decoratie en kleur, samenwerking met anderen en zijn inspiratiebronnen.

Design

Mendini is één van de weinige postmoderne designers die bekend werd bij het grote publiek. Dit kwam vooral door zijn ontwerpen voor huishoudelijke artikelen. Menigeen heeft, wellicht zonder het te weten, een product van hem in huis. Het bekendst is Anna G, de kurkentrekker in de vorm van een ballerina. Bij het openen van een fles wijn, gaan haar armen sierlijk omhoog alsof ze een balletpose aanneemt. Het is een design waar je blij van wordt. Een typische Mendini.

Deel dit artikel