Kunstenaar Niki de Saint Phalle heeft in haar werk en in haar leven altijd gezocht naar manieren om zich te bevrijden. Een krachtig voorbeeld daarvan zijn haar Nana’s. De uitbundige volronde vrouwen met felle kleuren en hun joie de vivre-uitstraling zijn tot en met 1 maart 2020 te zien in Beelden aan Zee.

In Nu te Zien! reizen museumdirecteuren het hele land door om kijkers wekelijks te wijzen op een niet te missen tijdelijke tentoonstelling die op dat moment ergens te zien is. Deze week bezoekt Cathelijne Broers de tentoonstelling Niki de Saint Phalle in Beelden aan Zee. Kijk Nu te Zien! donderdag 7 november om 22:47 uur op NPO 2! Daarna is de uitzending hier terug te kijken.  

niki_de_saint_phalle_beachbelle.jpg
Description (70 chars)
niki_de_saint_phalle_beachbelle.jpg

Vrijheid

Ze stralen kracht en vrouwelijkheid uit, de Nana’s van Niki de Saint Phalle (1930-2002). De bontgekleurde sculpturen representeren de vrije, onafhankelijke vrouw die doet waar ze zin in heeft. Maar onder al die zorgeloosheid schuilt een duister verleden. De Saint Phalle werd als kind misbruikt door haar vader. Deze traumatische tijd heeft altijd greep gehad op haar leven en haar werk. Met de vrolijke Nana’s kan ze eindelijk losbreken en vindt ze de vrijheid die ze in haar jeugd ontbeerde. 

Tarottuin

In 1979 kwam een grote droom van De Saint Phalle uit. Ze verhuisde naar Toscane om daar te werken aan een beeldenpark a la Parc Güell. Elk beeld is gebaseerd op een kaart uit het tarotspel, vandaar dat de tuin 'Giardino dei Tarocchi' heet. Ze werkte er vijftien jaar lang aan samen met kunstenaar Jean Tinguely, tevens haar man. Kijk het filmpje hieronder voor een uitgebreide tour door De Saint Phalles fantasiewereld.  

Of kijk de Close Up-aflevering over Niki de Saint Phalle en de Tuin van Tarot.

Close Up: De droom van een architect

Deel dit artikel