Hollandse meester Pieter de Hooch legde op prachtige wijze zijn stad Delft vast met schilderijen van huiselijke taferelen, lieflijke binnenplaatsjes en intieme doorkijkjes. Gek genoeg is hij veel minder bekend dan tijd- en stadsgenoot Johannes Vermeer. Museum Prinsenhof Delft geeft de schilder de aandacht die hij verdient met een grote overzichtstentoonstelling. Te zien tot en met 16 februari 2020. 

In Nu te Zien! reizen museumdirecteuren het hele land door om kijkers wekelijks te wijzen op een niet te missen tijdelijke tentoonstelling die op dat moment ergens te zien is. Deze week bezoekt Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum, de tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer. In Museum Prinsenhof Delft. Kijk Nu te Zien! donderdag 31 oktober om 21:47 uur op NPO 2! Daarna is de uitzending hier terug te kijken. 

pieter_de_hoogh_zelfportret.jpg
Bron: Collectie Rijksmuseum
Pieter de Hooch - Zelfportret (ca. 1648-1649)
pieter_de_hoogh_zelfportret.jpg

Vredige taferelen

In eerste instantie schilderde Pieter de Hooch vooral soldaten, maar toen de Tachtigjarige oorlog voorbij was, was daar steeds minder behoefte aan. Er was behoefte aan rust en lichtheid. Daar wist De Hooch wel raad mee. Hij richtte zich volledig op vredige taferelen, zoals rustige binnenplaatsjes, kaartende vrienden, vrouwen die de was doen, een moeder die haar kind ontluist en andere huiselijkheid. Als je wil weten hoe het burgerbestaan in Delft eruitzag in de zeventiende eeuw, moet je zeker een kijkje gaan nemen in Museum Prinsenhof. En anders wel om zijn meesterschap in perspectief en lichtinval te bewonderen. 

Terug in Delft

Voor de tentoonstelling heeft Museum Prinsenhof dertig topstukken terug naar Delft gehaald, waar ze ooit met zoveel liefde voor de stad werden gemaakt. De bruiklenen kwamen uit vooraanstaande musea als de National Gallery in Londen, het Kunsthaus in Zürich en de National Gallery of Art in Washington. Er kwam zelfs een werk uit de privécollectie van het Britse koningshuis!

Deel dit artikel