Velázquez en Rembrandt hebben elkaar nooit ontmoet of elkaars werk gezien. Sterker nog, toen zij leefden waren Spanje en Nederland in oorlog. Toch hangt hun werk nu naast elkaar in het Rijksmuseum, samen met nog meer Spaanse en Hollandse meesters. Wat zijn de overeenkomsten? Tot en met 19 januari kunt u erachter komen! 
 

In Nu te Zien! reizen museumdirecteuren het hele land door om kijkers te wijzen op een niet te missen tijdelijke tentoonstellingen. Deze week bezoekt Ralph Keuning, directeur van Museum de Fundatie, de tentoonstelling 'Velázquez-Rembrandt. Nederlandse & Spaanse meesters' in het Rijksmuseum. Kijk Nu te Zien! dinsdag 19 november om 22:47 uur op NPO 2! Daarna is de uitzending hier terug te kijken.  

Koppels

Ruim zestig werken zijn er te zien tijdens de tentoonstelling ‘Rembrandt-Velázquez’, waarbij elk Spaans schilderij is gekoppeld aan een Hollands werk. Dit levert verrassende beeldrijm op, zoals bij De bedreigde zwaan van Jan Asselijn en De heilige Serapion van Francisco de Zurbarán, die in onderwerp verschillen, maar in compositie en kleur sterk verwant zijn. Deze koppelacties zetten de werken in een ander licht, waardoor je er anders naar gaat kijken. Wat valt er bijvoorbeeld op als je de zelfportretten van Velázquez en Rembrandt naast elkaar hangt? Of als je Gezicht op de tuinen van de Villa Medici in Rome van Velázquez naast Gezicht op huizen in Delft van Johannes Vermeer hangt? 

Kijk hier de afleveringen van Het raadsel Rembrandt!

Feestjaar

Dat 2019 het jaar van Rembrandt is, zal niemand ontgaan zijn. Maar liefst negentien tentoonstellingen werden er dit jaar gewijd aan de wereldberoemde schilder. Ook werden zijn werk en leven onder de loep genomen bij tv-programma’s Het raadsel Rembrandt en Six over Rembrandt. Maar ook Spanje heeft dit jaar iets te vieren. Het Museo Nacional del Prado in Madrid bestaat dit jaar 200 jaar. Het is dan ook niet toevallig dat juist dit jaar deze bijzondere samenwerking tot stand kwam.  

Kijk hier de afleveringen van Six over Rembrandt!

Deel dit artikel