Een ‘pure kijktentoonstelling’ noemt het Frans Hals Museum de tentoonstelling ‘Virtuoos! Israels tot Armando’ die er tot en met 3 november te zien is. Maar wat is dat eigenlijk, virtuositeit? En hoe is virtuositeit veranderd in de loop der jaren?

Museumdirecteuren Ralph Keuning (de Fundatie), Cathelijne Broers (de Hermitage en De Nieuwe Kerk Amsterdam), Ann Demeester (Frans Hals Museum), Bart Rutten (Centraal Museum Utrecht), Michael Huijser (Scheepvaartmuseum) en Suzanne Swarts (Museum Voorlinden) reizen het hele land door om kijkers wekelijks te wijzen op een tijdelijke tentoonstelling die je niet mag missen. Kijk Nu te Zien! op woensdag 2 oktober om 21:45 uur op NPO 2! Daarna is de aflevering hier terug te kijken. 

virtuoos_cobra.jpg
Bron: Frans Hals Museum, Pictoright // Foto: Arend Velsink
Karel Appel - Moeder, kind en grote vogel (1951)
virtuoos_cobra.jpg

Ambachtelijk en expressief

Virtuositeit kennen we vooral van muziek. Een virtuoze violist of pianist of een virtuoze jazzmuzikant. Maar het kan ook van toepassing zijn op andere kunstvormen. Zoals de schilderkunst! Volgens de encyclopedie is iemand virtuoos als hij extreme technische vaardigheden weet te combineren met sterke expressie. Het Frans Hals Museum heeft een selectie gemaakt van schilderijen die volgens hen voldoen aan hun eigen beschrijving van virtuoos: spontaan en weloverwogen tegelijkertijd.

virtuoos_gezusters.jpg
Isaac Lazarus Israels - Gezusters Arntzenius (1925)
virtuoos_gezusters.jpg

Van impressionisme tot nu

De tentoonstelling begint bij het impressionisme en gaat via het expressionisme en modernisme naar de hedendaagse kunst. Zo maak je een virtuoze tijdreis langs prachtige werken van o.a. Thérèse Schwartze, Karel Appel en Armando. Werken die met ogenschijnlijke simpelheid op het doek zijn gezet, zoals een violist met ogenschijnlijk gemak een ingewikkelde partituur wegspeelt, maar een groot effect hebben op de kijker.

virtuoos_armando.jpg
Bron: Frans Hals Museum, Pictoright // Foto: Arend Velsink
Armando - Fahne 5 (1982)
virtuoos_armando.jpg

Podcast

Speciaal voor ‘Virtuoos!’ maakte Casper Stalenhoef een driedelige podcast waarbij elke aflevering een ander deel van de tentoonstelling inleidt. Hieronder te beluisteren.

Deel dit artikel