Kunstenaar Walid Raad doet de meest opmerkelijke vondsten. Hij ontdekte kunstwerken op de achterkant van schilderijen, hij stuitte op een lijst botanische codenamen voor wereldleiders, hij vond kisten met opgeslagen monumenten. Hoe kan het dat één iemand zoveel onwaarschijnlijke ontdekkingen doet? Het antwoord: Raad creëert zijn eigen schatten. Zijn werk is tot en met 13 oktober te zien het Stedelijk Museum Amsterdam. 

blockquote
De werkelijkheid is absurd en het absurde is werkelijk.
Recensent Anna van Leeuwen - Volkskrant 24-6-2019

In Nu te Zien! reizen museumdirecteuren het hele land door om kijkers wekelijks te wijzen op een niet te missen tijdelijke tentoonstelling die op dat moment ergens te zien is. Deze week bezoekt Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum, de tentoonstelling 'Let's be honest, the weather helped' in het Stedelijk Museum Amsterdam. Kijk hier de aflevering terug!

walid_raad_schilderijtjes.jpg
Bron: Gert Jan van Rooij
Zaaloverzicht 'Let's be honest, the weather helped' 
walid_raad_schilderijtjes.jpg

De gaten van de geschiedschrijving

Walid Raad (1967) groeide op in Libanon, een land dat decennialang verwikkeld is geweest in complexe oorlogen en burgeroorlogen. De impact daarvan zit diep verankerd in de Libanezen. Ontelbaar veel verhalen schuilen onderhuids en op plekken waar niemand ze zoekt. Precies die verhalen zijn Raads grootste inspiratiebron. In zijn werk vertelt hij op zijn eigen manier de Libanese geschiedenis en focust daarbij op alles wat buiten de officiële geschiedschrijving valt. ‘Ik wilde de geschiedenis van de oorlog schrijven, niet alleen als een volgorde van bloedbaden, en niet alleen de psychobiografie van de deelnemende partijen, maar ook als een gat tussen het geleefde en het ervaarde’, vertelt de kunstenaar in een interview met De Groene Amsterdammer. 

walid_raad_botanisch.jpg
Bron: Walid Raad & Sfeir-Semler Gallery Beirut / Hamburg
Walid Raad - Better be watching the clouds_Plate 0094 (Thatcher) (2000-2017)
walid_raad_botanisch.jpg

The Atlas Group

Bij Raads versie van het Libanese oorlogsverleden, lopen werkelijkheid en fictie door elkaar heen. Zijn vondsten zijn gebaseerd op historisch materiaal, maar zijn vervormd door de fantasie van de kunstenaar. Raad vertelt dat wat gebeurd had kunnen zijn en toont daarmee de minder zichtbare en onzichtbare effecten van de oorlog. ‘The Atlas Group’ (1989-2002), het eerste en langst lopende project van Raad, bestaat uit een gigantisch archief van documenten, films, foto’s en literaire passages die zogezegd gevonden zijn. Achter elk document schuilt een verhaal, soms zo absurd dat het onmogelijk waar kan zijn. Volgens Raad zegt dit magisch realisme veel meer over de werkelijkheid dan harde bewijsstukken. Een mooi citaat uit de Volkrant-recensie over de tentoonstelling in het Stedelijk: ‘De werkelijkheid is absurd en het absurde is werkelijk.’

Deel dit artikel