Net over de grens bij Arnhem ligt Wasserburg Anholt. Dit indrukwekkende kasteel is een museum met de grootste privékunstcollectie van Noordrijn-Westfalen, maar het is ook "gewoon" een huis. Al sinds 1641 wonen de Fürsten zu Salm op het kasteel. Het is bovendien één van de favoriete plekken van Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum. 

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om een bijzondere, tijdelijke tentoonstelling te bezoeken en diens hoogtepunten te bespreken. Deze week bezoekt Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum, kasteel Anholt in Duitsland. Kijk hier de aflevering terug!

anholt_zij.jpg
Bovenaanzicht Wasserburg Anholt
anholt_zij.jpg

Van verdedigingstoren naar museum

Kasteel Anholt werd gebouwd in de 12e eeuw in opdracht van de bisschop van Utrecht. Het bouwwerk diende als verdedigingstoren ter bescherming van het uiterste zuiden van het bisdom. Na verloop van tijd wordt de band tussen de heren van het kasteel en het bisdom verbroken. Vanaf dan zal het Anholt in de handen zijn van verschillende adellijke families. Sinds 1641 zijn dat de Fürsten zu Salm. De huidige bewoner is Fürst Carl Philipp zu Salm-Salm (die dubbele naam ontstond in 1743 toen de kinderen uit twee verschillende takken van de Salm-familie met elkaar trouwden). 
Carl Philip zu Salm-Salm, groeide op op het kasteel en maakte mee hoe het gebombardeerd werd in de Tweede Wereldoorlog, waarbij hij zijn broer verloor. In 2003 keerde hij terug om het kasteel te beheren. Bezoekers van het kasteel hebben grote kans om hem in zijn kantoor te zien zitten. Die overlapping van woonplek en museum maakt Anholt zo bijzonder. 

Rembrandt

Duitsland heeft slechts één Rembrandt in privébezit en Fürst Carl Philipp zu Salm-Salm is de gelukkige eigenaar. Het schilderij Diana met Actaeon en Calisto (1634) hangt op een ereplek in het kasteel. Het werd gekocht door Fürst Ludwig Carl Otto zu Salm-Salm in 1774. 

anholt_rembrandt.jpg
Bron: Museum Wasserburg Anholt
Rembrandt van Rijn - Diana met Actaeon en Calisto (1634)
anholt_rembrandt.jpg

Totaalervaring

Een bezoek aan kasteel Anholt is echt een totaalervaring. Naast het bezichtigen van de 701 schilderijen, kun je je vergapen aan de gigantische bibliotheek van maar liefst 230 m2, de uitgebreide collectie porselein, een wapenkamer en de majestueuze huisinrichting. De beste afsluiting is een wandeling door de barokke kasteeltuinen.

anholt_fontein.jpg
Bron: DZT/Fürstlich Salm-Salm'sche Verwaltung (Mark Wohlrab)
Fontein in de kasteeltuin van Wasserburg Anholt
anholt_fontein.jpg

Deel dit artikel