Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN, bekijkt werk van 'Hollands meest verstilde schilder': Jan Mankes. Hij maakte in zijn korte leven - hij werd maar 30 jaar oud - zachte, sobere portretten en ingehouden stillevens. De sprookjesachtige en tere schilderijen zijn te zien in Museum More op de tentoonstelling Jan Mankes - De werkelijkheid niet. Te zien tot en met 25 oktober!

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om bijzondere, tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken door het hele land. Kijk deze extra aflevering van Nu te Zien! woensdag 23 september 2020 om 21.15 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending hier terug te kijken. 

Wars van trends

Het is begin 1900. Overal in Europa zijn grote veranderingen gaande. Klassenverhoudingen verschuiven, de industralisatie is in volle gang, evenals de eerste feministische golf. Ook op de kunst heeft deze turbulente tijd zijn weerslag. Kunstenaars gaan massaal een andere richting uit en er ontstaan allerlei nieuwe stromingen, zoals het expressionisme, kubisme en het futurisme. Maar er zijn ook kunstenaars die zich niets aantrekken van de moderne trends. Jan Mankes is er daar één van. Waar zijn tijdgenoten vooruit kijken, kijkt Mankes liever terug. Hij haalt zijn inspiratie uit het impressionisme en de Renaissance. Maar dat maakt zijn werk er niet minder geliefd door. Sterker nog, hij is razend populair! 

Dichtbij

Mankes is tevreden met wat er om hem heen is. Hij schildert alleen wat dichtbij is: vogels, zijn vrouw Anne Zernike en het landschap van zijn geliefde woonplaats De Knype in Friesland. Zijn schilderijen zijn uitermate sfeervol en stralen een gigantische rust uit. Een ode aan de stilte. Het kijken naar zijn werk levert bijna een meditatieve ervaring op. 

 

Virtuele tour

Wil je liever niet fysiek naar het museum vanwege corona of om andere redenen? Op de website van Museum MORE is een virtuele tour te vinden, waarin verschillende medewerkers van het museum iets vertellen over hun favoriete Mankes. 

Deel dit artikel