Ralph Keuning, directeur van Museum De Fundatie, verkent de verrassende gelaagdheid in de vrolijke werken van de Duitse kunstenaar Kati Heck in GEM Museum voor Actuele Kunst in Den Haag. Heck schildert zichzelf en haar vrienden in grote, deels realistische en deels absurdistische scènes, toont indrukwekkende textielsculpturen en laat vrienden figureren in bizarre filmpjes. Wat wil ze ons vertellen? Te zien tot en met 8 november 2020.

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om bijzondere, tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken door het hele land. Kijk Nu te Zien! vrijdag 11 september 2020 om 21.15 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending hier terug te kijken. 

Wonderlijke zoekplaatjes

Schrik niet, want je wordt als bezoeker ondergedompeld in een kakofonie van kleur, beeld en taal. Je weet niet waar je moet beginnen, zoveel is er gaande in de werken van Kati Heck (1979). Vaak is de kunstenaar zelf te zien, omringd door allerlei symbolische attributen. Maar wat betekent bijvoorbeeld die verdorde zonnebloem? Of die flessen in de hoek? Wat betekent de zwarte wolf? En de duif en het paard in pyjama-achtige gewaden?

Hecks schilderijen zijn vrolijke zoekplaatjes die soms leiden tot politieke en maatschappelijke boodschappen, maar net zo vaak op helemaal niets uitlopen. Bij Heck geldt: de reis is belangrijker dan de bestemming.

kati-heck---feministen.jpg
Bron: Tim van Laere Gallery, Antwerpen
Kati Heck, Selbstverständlich! (Die Übernahme), 2016
kati-heck---feministen.jpg

Hup Holland hup

‘Hauruck d’Orange’ heet de tentoonstelling. Het woord hauruck is ook meerdere malen te vinden in haar schilderijen en betekent zoiets als: komaan! Orange verwijst naar de nationale kleur van Nederland. ‘Hup Holland hup’ luidt de titel dus eigenlijk. Maar waar spoort ze ons tot aan? Om haar schilderijen te begrijpen? Om een beter land te zijn? Om weer eens gekwalificeerd te worden voor het WK? Het blijft gissen. 

kati-heck---zonnebloem.jpg
Bron: Tim van Laere Gallery, Antwerpen
Kati Heck, Selbst mit Vogel, 2019
kati-heck---zonnebloem.jpg

Avontuurlijke paadjes

Heck studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Ze woont en werkt in het Belgische Pulle. ‘Hauruck d’Orange' is haar eerste solotentoonstelling in Nederland.

Heck ervaart haar werkproces als een avontuur. Volledig intuïtief slaat ze onbekende wegen en kronkelende paadjes in zonder te weten waar ze uitkomt. Dit maakt ook dat het bezoeken van haar tentoonstelling avontuurlijk is. Je weet nooit waar je gedachten je heen brengen bij het zien van haar werk. 

Deel dit artikel