De IJslandse kunstenaar Ragnar Kjartansson speelt met de begrippen tijd en herhaling en schuwt daarbij geen enkele kunstvorm. Zijn werk is tot en met 29 januari te zien in Museum de Pont!

 

ragnar---schilderijen2.jpg
Bron: Eddo Hartmann
Zaaloverzicht
ragnar---schilderijen2.jpg

144 schilderijen

Zes maanden lang maakte Kjartansson elke dag een schilderij, waarbij het hem niet ging om het resultaat, maar om het proces. Eigenlijk vormen de 144 schilderijen uit die periode samen één kunstwerk.

ragnar---zout.jpg
Bron: Eddo Hartmann
Ragnar Kjartansson, Guilt and fear, 2022
ragnar---zout.jpg

530 peper- en zoutvaatjes

Vrij letterlijke herhaling zie je bij deze 530 peper- en zoutvaatjes, om en om beschreven met de woorden 'fear' en 'guilt'. We brengen de wereld op smaak met angst en schuld... 

ragnar---showtune.jpg
Bron: Eddo Hartmann
Ragnar Kjartansson God, 2007
ragnar---showtune.jpg

Sorrow conquers happiness

God is een film waarin de kunstenaar zelf de hoofdrol speelt. Hij zingt verkleed als een jarenvijftigzanger onafgebroken de woorden 'sorrow conquers happiness', met slechts subtiele variaties in zijn stem. Hoe langer je kijkt, hoe meer het je hypnotiseert. 

ragnar---womanE.jpg
Bron: Eddo Hartmann
Ragnar Kjartansson
Woman in E, 2016
ragnar---womanE.jpg

E-akkoord

In deze performance speelt een vrouw gitaar in een gouden showdecor. Of nou ja, speelt... ze slaat alleen maar het melancholische E-akkoord aan. Tegelijkertijd draait ze rond op een plateau. De constante herhaling vervormt je tijdsbeleving. 

ragnar---bart.jpg
Bart bij werk van Ragnar Kjartansson
ragnar---bart.jpg

Nu te Zien!

Speciaal voor Nu te Zien! bezocht directeur van het Centraal Museum Bart Rutten De Pont om het werk van Kjartansson in levende lijve te ervaren. Benieuwd wat er met zijn tijdsbeleving gebeurde? Kijk Nu te Zien! zaterdag 10 december om 21.15 uur op NPO 2! 

Deel dit artikel