Op 1 juli worden de slachtoffers van het Nederlandse slavernijverleden herdacht bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Wie maakte dit beeld? En welke monumenten zijn er nog meer? 

Nationaal monument 

Dit bronsen monument is gemaakt door de Surinaamse kunstenaar Erwin de Vries (1929-2018) en werd onthuld op 1 juli 2002 in het Oosterpark door Prinses Beatrix, toen nog koningin. Elk jaar is bij dit beeld de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij. Het beeld representeert het verleden als een groep geketende slaven en het heden als een slaaf die zich vrij breekt de toekomst in. 

keti-koti---oosterpark.jpg
Erwin de Vries, Nationaal Monument Slavernijverleden, 2002
keti-koti---oosterpark.jpg

Monument van Besef 

Ook in Amsterdam-West is een monument voor de afschaffing van de slavernij, ontworpen door Henri Renfurm. Dit 'Monument van Besef' of 'Bon Fu Gron Prakseri'. Sta stil en besef staat erbij geschreven. Hier komen elk jaar op 30 juni Surinamers, Nederlanders en Antillianen bijeen om stil te staan bij de donkere periode uit hun gezamenlijke geschiedenis. 

keti-koti---besef.jpg
Henry Renfurm, Monument van Besef, 2003
keti-koti---besef.jpg

Rotterdam 

In 2013 kreeg ook Rotterdam een slavernijmonument. Het staat op de Lloydkade in Delftshaven en is ontworpen door Alex da Silva. Van roestbruin staal maakte de kunstenaar een schip waar mensen op dansen. De eerste is nog deels geketend, maar de laatste is helemaal vrij. Keti Koti! 

keti-koti---rotterdam.jpg
Alex da Silva, Rotterdams Slavernijmonument, 2013
keti-koti---rotterdam.jpg

Deel dit artikel