Suzanne Swarts, directeur van Museum Voorlinden, stapt in de wondere wereld van Kiki van Eijk. Met haar fantasierijke ontwerpen, van grillige klokken tot poëtische etalages, levert deze ontwerpster al twintig jaar een bijzondere bijdrage aan het Dutch Design. Samen met scenograaf Theun Mosk creëert ze in het TextielMuseum in Tilburg een expositie die meerdere zintuigen aanspreekt. Te zien tot en met 12 september 2021!

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om bijzondere, tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken door het hele land. Kijk deze aflevering van Nu te Zien! vrijdag 16 oktober 2020 om 21.15 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending hier terug te kijken. 

kiki-van-eijk---klok.jpg
Bron: Frank Tielemans
Floating Frames mantel clock, 2011
kiki-van-eijk---klok.jpg

Ontdekken

Geef je ogen de kost bij de uiteenlopende ontwerpen van Kiki van Eijk, maar vergeet ook niet je andere zintuigen. 'Gedachtenspinsels' is zo ingericht dat je het werk van de Eindhovense designer spelenderwijs kan ontdekken. Dat ontdekken deed ze als kind zelf ook al, in het bos of in de tuin. Die nieuwsgierigheid naar de natuur is gebleven en vind je terug in haar werk. Een van de werken in de tentoonstelling is bijvoorbeeld een groot kamerscherm dat de schoonheid van de jaargetijden toont, het veranderende landschap. Het kamerscherm is opgebouwd uit allerlei verschillende lapjes. Als een soort kleurplaat van stof. 

Theedoeken

Speciaal voor het eigen label van het TextielMuseum heeft Kiki van Eijk drie kleurrijke theedoeken ontworpen. Ze liet zich daarbij inspireren door haar moestuin en gaf de ontwerpen namen als 'flore di zucca' en 'pomodoro'. Wie wil zijn natte vaat nou niet afdrogen met Dutch Design? 

Deel dit artikel