Kasteel Wijlre in Zuid-Limburg is binnen en buiten altijd al een lust voor het oog, maar met de schilderijen, sculpturen en video's van Klaas Kloosterboer in het moderne paviljoen word je er helemaal vrolijk van. Te zien tot en met 1 november 2020! 

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om bijzondere, tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken door het hele land. Kijk Nu te Zien! vrijdag 7 augustus 2020 om 22.00 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending hier terug te kijken. 

Gesamtkunstwerk

Kasteel Wijlre is een bijzondere plek waar architectuur, kunst en natuur samenkomen. De oprichters van de buitenplaats, Jo en Marlies Eijck noemen het daarom ook een gesamtkunstwerk. Toen het echtpaar in 1981 het vervallen kasteel verwierf, waren ze vastbesloten er iets moois van te maken. Koetshuis, tuin en het kasteel zelf werden grondig gerestaureerd en ze lieten een kunstpaviljoen (het Hedge House) bouwen. Om de gebouwen heen bevinden zich meerdere tuinen, ingedeeld op kleur. Zo zijn er de witte, de gele, de blauwe en de roze tuin. En ook hier is kunst te vinden! 

wijlre---tuin.jpg
Bron: Romy Finke
De tuin van Kasteel Wijlre
wijlre---tuin.jpg

Klaas Kloosterboer

Naast de vaste collectie moderne en hedendaagse kunst van onder andere Carel Visser, Jan Schoonhoven en Richard Long, is er altijd een tijdelijke tentoonstelling te zien in Kasteel Wijlre. Dit keer is het de beurt aan kunstenaar Klaas Kloosterboer. Zijn abstracte werk siert de zalen van het Hedge House. Kloosterboer slaat steeds een brug tussen de abstractie en de actie. Zijn werk is altijd gebaseerd op een handeling. Er is altijd iets gegooid, gesneden, geknipt, genaaid, etc. Het gaat hem dan ook meer om het proces dan om de gedachte erachter. Dit resulteert in een vrolijke scala aan verschillende werken waar de kleur van afspat!

Deel dit artikel