Het jaar loopt op zijn einde. Met deze knallende kunstwerken luiden we 2022 uit. 

Front row

Moet je je voorstellen dat je in een bootje op de rivier dobbert en dit spektakel te zien krijgt boven je hoofd. Echte front row seats

Vuurwerk---rood.jpg
Edward Middleton Manigault, The rocket, 1909
Vuurwerk---rood.jpg

Zacht knallen

Veel zachter is dit schilderij van Helen Frankenthaler. Met grijstinten en pastelkleuren creëerde zij haar Grey Fireworks. 

Vuurwerk---frankenthaler.jpg
Bron: Wikipedia Commons
Helen Frankenthaler, Grey fireworks, 2000
Vuurwerk---frankenthaler.jpg

Futuristisch ballet

Dit is wel een heel futuristisch vuurwerk. Het is een een decorontwerp van Giacomo Ballo voor een balletvoorstelling op het explosieve muziekstuk Feu d'artifice (vuurwerk) van Igor Stravinsky. 

Vuurwerk---balla.jpg
Bron: Wikipedia Commons
Giacomo Balla, Fireworks, 1916
Vuurwerk---balla.jpg

Inside out 

Andrew Waits fotografeert door midden gesneden rotjes, vuurpijlen en duizendklappers. Door de zwarte achtergrond behoudt het vuurwerk zijn knallende karakter.

Permanent Sparkler 

Het meest veilige vuurwerk dat er is: het sterretje. Alleen jammer dat je er maar zo kort plezier van hebt. Dit exemplaar van kunstenaar Alwin Lay blijft eeuwig branden! 

Koning van het vuurwerk

De absolute koning van het vuurwerk is de Chinese kunstenaar Cai Guo-Ciang. Hij maakt onder andere tekeningen door buskruit op het doek te leggen en aan te steken. 

Chinese muur extended

In 1994 "verlengde" Guo-Ciang de Chinese muur met wel 10 kilometer door een hele serie ontploffingen die tegelijkertijd plaatsvonden. 

Vuurwerk---chinese-muur.jpg
Bron: Cai Guo-Ciang
Cai Guo-Ciang, Extraterristrial Series #10, 1994
Vuurwerk---chinese-muur.jpg

Deel dit artikel