Op de markt is je gulden een daalder waard. En op de rommelmarkt misschien wel een miljoen! Deze waardevolle kunstwerken werden voor een prikkie gekocht op rommel- en vlooienmarkten. 

Gestolen Renoir 

Dit schilderij van Renoir werd in 1951 gestolen uit het Baltimore Museum of Art in de VS. Blijkbaar is het niet in de handen van de dieven gebleven, want tientallen jaren later dook het op op een rommelmarkt en werd het gekocht door een nietsvermoedende vrouw voor 7 dollar. Op aanraden van haar moeder liet ze het werk onderzoeken en bleek ze in het bezit te zijn van de vermiste Renoir. Met een waarde van 100.000 dollar! 

vlooienmarkt---renoir.jpg
Schilderij van Renoir
vlooienmarkt---renoir.jpg

Gravure

Deze gravure van Albrecht Dürer is een van de velen werken die tijdens de Tweede Wereldoorlog verdween. Zeventig jaar later werd het werk teruggevonden op een Franse vlooienmarkt door een kenner, die het herkende. Nobel als hij was, gaf hij het terug aan het museum waar het oorspronkelijk van was. 

vlooienmarkt---renoir.jpg
Tekening van Albrecht Dürer
vlooienmarkt---renoir.jpg

Kunstwerk om je hals 

Norma Ifill uit Philadelphia liep zonder het te weten rond met een sieraad van meer dan twee ton...! Ze had het voor 15 dollar gekocht op een rommelmarkt. Er ging een lichtje branden toen ze toevallig een expositie bezocht met werk van Calder. 

vlooienmarkt---calder.jpg
Ketting van Alexander Calder
vlooienmarkt---calder.jpg

Zeldzaam ei

Oké, dit werd niet op een rommelmarkt gevonden, maar het is alsnog een zeer bijzondere vondst. Een ijzerhandelaar kocht dit uurwerk voor 10.000 euro op een antiekbeurs. Een behoorlijk bedrag, maar toch een koopje aangezien het om een zelfzaam Fabergé-ei ging ter waarde van maar liefst 14 miljoen! 

 

vlooienmarkt---faberge.jpg
Fabergé-ei
vlooienmarkt---faberge.jpg

Stapeltje tekeningen

De Amerikaan Andy Fields kocht op een rommelmarkt een bundeltje schetsjes voor een schappelijke 5 dollar. Later ontdekte hij op een van de tekeningen de handtekening van niemand minder dan Andy Warhol. De waarde steeg opeens naar 2 miljoen! 

vlooienmarkt---warhol.jpg
Andy Warhol op een vlooienmarkt in New York
vlooienmarkt---warhol.jpg

Een steengoede vondst

Stel je voor: je loopt op Koningsdag over de vrijmarkt en ziet een schilderijtje van een dansende man. Dat past perfect bij de feestelijke dag en je koopt het voor een paar euro. Maar dan blijkt het om een Jan Steen te gaan met een waarde van 20.000 euro. Dat is wat je noemt een steengoede vondst!

vlooienmarkt---steen.jpg
Feestende man van Jan Steen
vlooienmarkt---steen.jpg

 

Deel dit artikel