Licht en geluid komen samen in de spectaculaire kunstinstallatie SKALAR van de Berlijnse ontwerp- en kunststudio WHITEvoid. Na het grote succes van Skalar in Berlijn, is het nu tot en met 5 februari te zien in de Gashouder op het Westergasterrein in Amsterdam. 

In Nu te Zien! reizen museumdirecteuren het hele land door om kijkers te wijzen op tijdelijke tentoonstellingen die je niet mag missen! Daarnaast tipt de online redactie elke week een tentoonstelling die Ook te Zien! is. 

skalar_roodpaars.jpg
Bron: Tim Buiting
Skalar in de Gashouder
skalar_roodpaars.jpg

De kunst van weerkaatsing

Het is een vreemde gewaarwording, lichtshows van deze grootte kennen we vooral van grote concerten en techno-feesten. Maar tijdens SKALAR ontbreekt de dansende massa. In de Gashouder kijken mensen juist in alle rust naar de hypnotiserende dans van lichtstralen die weerkaatsen in bewegende spiegels. Sommigen liggen zelfs languit op de grond om de kunstinstallatie zo intens mogelijk te ervaren. Bij SKALAR is het licht niet dienend aan de muziek, maar staat het op zichzelf. 

skalar_wit2.jpg
Bron: Tim Buiting
Skalar in de Gashouder
skalar_wit2.jpg

Lichtarchitectuur

SKALAR is bedacht en gemaakt door lichtkunstenaar Christopher Bauder en muzikant Skanding Ray. Beiden zoeken ze de grenzen op van wat er mogelijk is met hun medium. De soundscapes van Skanding Ray balanceren op de scheidslijn tussen techno en experimentele muziek. Je wordt meegevoerd en toch bij de les gehouden. Wat Bauder met licht doet zou je bijna architectuur kunnen noemen. Met zijn ingenieus uitgedachte lichtspel bouwt hij nieuwe dimensies. Van strakke lijnen die dwars door de Gashouder schieten, tot een deinende zee van lichtgevende spiegels. 

skalar_makers.jpg
Bron: Tim Buiting
Christopher Bauder en Kanding Ray
skalar_makers.jpg

Live shows

SKALAR is dagelijks geopend. De show loopt elke drie kwartier, maar je mag zo lang blijven als je wilt. Op 18 en 25 januari geven Bauder en Kanding Ray twee exclusieve live shows waarbij het duo in real life hun kunstinstallatie tot leven brengen. 
 

Deel dit artikel