Lucht is een fascinerend fenomeen. Het is onzichtbaar, ontastbaar, alom aanwezig en van levensbelang. Op de tentoonstelling Lucht in museum Kranenburgh in Bergen maken kunstenaars als Zoro Feigl, Yoko Ono, Ai Weiwei en Marinus Boezem met verrassende installaties en objecten het onzichtbare zichtbaar. Te zien tot en met 29 november 2020.

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om bijzondere, tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken door het hele land. Kijk Nu te Zien! vrijdag 18 september 2020 om 21.15 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending hier terug te kijken. 

Benauwend

Ademen gaat volledig automatisch. We hoeven er niet bij na te denken. Pas wanneer het ademen ons wordt bemoeilijkt, ontwaakt het besef dat we het niet voor lief moeten nemen. Kunstenaar en activist Ai Weiwei vraagt met zijn paradoxale werk Mask aandacht voor de enorme luchtvervuiling in grote steden, specifiek in Bejing.

Mask is een uit marmer gehouwen gasmasker. Het massieve materiaal staat in schel contrast met de functie en levert een benauwend beeld op. Ook de installatie van Roger Hiorns levert kritiek op hoe we met onze lucht omgaan. Een verbrande vliegtuigmotor laat de bezoeker nadenken over de gevolgen van het wereldwijde vlieggedrag. We kunnen op bijna elk moment van de dag overal heen vliegen. Maar tegen welke prijs? 

lucht---breath.jpg
Bron: Michel Claus
Zaaloverzicht LUCHT
lucht---breath.jpg

Adembenemend

Van de videoperformance Breathing in - breathing out kun je het flink benauwd krijgen. Op de beelden is te zien hoe kunstenaars (en destijds partners) Marina Abramovic en Ulay zoenend elkaars lucht in- en uitademen. Net zolang tot er geen zuurstof meer over is. Het is een poëtisch werk over hoe verstikkend de liefde kan zijn. En ook dit werk maakt de kijker bewust van de eigen ademhaling. 

Zichtbaar

Niet alle werken van 'LUCHT' hebben een benauwend effect. Er is ook werk dat gaat over het fenomeen an sich. Wat is lucht eigenlijk? Op verschillende wijzen is lucht zichtbaar gemaakt, zoals bij Marinus Boezems Curtain Room. Boezem heeft een ruimte gecreëerd door middel van ultralichte, wapperende gordijnen. De kamer is eigenlijk voortdurend in beweging. Net als de creativiteit van een kunstenaar. Een ander werk dat de lucht in de ruimte vertaald naar beeld, zijn de betonblokken van David Rickard. Ze staan precies gelijk aan het gewicht van de lucht in de museumzaal. 

lucht---gordijnen.jpg
Bron: Michel Claus
Marinus Boezem, Show IX - Curtain Room, 1965-2020
lucht---gordijnen.jpg

Bergense luchten

Naast de tentoonstelling 'LUCHT' toont Museum Kranenburgh ook 'De luchten van de Bergense School'. Begin 1900 trokken kunstenaars weg uit de stad om te werken in het rustgevende kustplaatsje Bergen. Geïnspireerd door de natuur en frisse zeelucht, schilderden ze expressionistische landschappen. Dikwijls met een hoofdrol voor de lucht.

Deel dit artikel