Decennialang verzamelde Hendrik Willem Mesdag werk van de Italiaanse schilder Antonio Mancini. Meer dan 150 schilderijen en tekeningen werden naar Den Haag gestuurd. Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN, ontdekt bij de Collectie Mesdag waarom de emotionele Italiaan de nuchtere Mesdag zo raakte. 'Mancini. Eigenzinnig & Extravagant' is te zien tot en met 20 september!
In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om bijzondere, tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken door het hele land. Kijk Nu te Zien! vrijdag 14 augustus 2020 om 22:00 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending hier terug te kijken.
Wereldtalent uit Italië
In Nederland kennen we zijn naam nauwelijks. Toch is Antonio Mancini (1852-1930) één van de meest vooraanstaande Italiaanse schilders. Hij werd al op zijn twaalfde aangenomen aan de kunstacademie van Napels en op zijn achttiende exposeerde hij zijn werk op grote groepstentoonstellingen door het hele land. Zijn werk was onder andere zien op de Salon in Parijs en de Biënnale van Venetië. Hij was 'booming'! En toch bleef de daarbij horende rijkdom uit. Gelukkig voor Mancini werd hij ontdekt door onze eigen Hollandse Mesdag, die als een blok viel voor een schilderij van een ziek kind. Mesdag schreef Mancini om meer werk te sturen, de prijs maakte niet uit. De Haagsche schilder werd Mancini's belangrijkste opdrachtgever, zijn mecenas.
Toch bleef Mancini geldproblemen houden. Zo erg zelfs dat Mancini niet langs durfde te gaan bij Mesdag toen hij in Holland was, uit schaamte voor zijn armoedigheid. Een groots schilder, maar een onzeker mens.
Revolutionaire techniek
Bijzonder aan Mancini's werk is zijn expressieve manier van schilderen. Hij gebruikte dikke klodders verf en soms zelfs andere materialen, zoals glas, metaal en spiegeltjes. Iets wat destijds revolutionair was. Ook zijn kleurgebruik is opzienbarend. Stoffen lijken tot leven te komen en soms zelfs licht te geven. Het is een feestje om naar te kijken. Geen wonder dat Mesdag zo'n groot fan was!