De meeste hedendaagse Indiase kunstenaars maken verhalende werken met decoratieve en uitbundige vormen. De Indiase kunstenaar Manish Nai (Gujarat, 1980) wijkt hier met zijn minimalisme van af. 

Het is alsof je Mumbai ruikt, het is een heel fysiek kunstwerk’, aldus conservator van Het Noordbrabants Museum Hans November over het bekijken van 400 levensgrote houten klossen, omwikkeld met kleurige vodden. Het Noordbrabants Museum selecteerde twaalf werken van deze vernieuwende Indiase kunstenaars voor de tentoonstelling Manish Nai – Capturing Time: Nai's eerste museale solotentoonstelling in Nederland. November is ervan overtuigd dat Nai aan de vooravond staat van een grootse carrière: ‘Nai maakte al furore in eigen land, Frankrijk en Zwitserland.’

Een Indiase geschiedenis met Westerse invloeden

Esthetisch gezien is Nai sterk beïnvloed door het Westen. Met zijn strakke lijnen is hij een van de weinige abstracte kunstenaars van India. Tegelijkertijd blijven zijn culturele wortels zichtbaar in de materiaalkeuze. November: ‘Nai verwerkt materialen die hij in Mumbai op straat vindt in installaties en kunstwerken. Deze combinatie tussen het gebruik van aan de ene kant de Indiase geschiedenis en aan de andere kant Westerse artistieke invloeden maakt hem uniek.’

Het vangen van tijd

Als zoon van een textielhandelaar heeft Nai een voorliefde voor afgedankte kleding, jute, krantenpapier en karton. Deze materialen perst en plooit hij tot abstracte vormen, zoals wandvullende rechthoeken en cirkels. De naam van de tentoonstelling, Capturing Time, verwijst naar de gebruikte kleding die de geschiedenis van de dragers met zich meebrengt en naar de oude kranten die het nieuws van de dag bevatten. Nai bevriest deze historie als het ware in zijn kunst waarmee hij de tijd ‘vangt’ en vastlegt.

Het tv-programma Nu te Zien! neemt in de uitzending van 13 september (22.45 uur op NPO 2) een kijkje bij deze tentoonstelling. Capturing Time is tot en met 4 november te zien in Het Noordbrabants Museum.

Exclusieve avondopenstelling voor AVROTROS-leden

Het Noordbrabants Museum opent donderdagavond 20 september haar deuren speciaal voor AVROTROS-leden. Bezoek de tentoonstelling Capturing Time en luister naar kunsthistoricus Max Put die je alles vertelt over het werk van Manish Nai. Het is ook mogelijk de overige tentoonstellingen (Jan Sluijters, Kamagurkistan en Van Gogh) in het museum te bezoeken. 

                                                        Lees meer en bestel tickets

Deel dit artikel