Het onconventionele bijbelfiguur Maria Magdalena is al eeuwenlang een geliefd onderwerp voor kunstenaars. Ze is op veel verschillende manieren verbeeld. Van de hoer tot de heilige en alles ertussenin. 

 

maria---titian-nole.jpg
Titian, Nole me tangere, 1514
maria---titian-nole.jpg

Nole mi tangere

Als Maria Magdalena naar het graf van Jezus gaat, vind ze het graf leeg. Even later ziet ze Jezus in levende lijven. Als ze hem wil omhelzen zegt hij de woorden 'noli me tangere' (raak met niet aan). Deze zin is op veel verschillende manieren geïnterpreteerd. Er is zelfs een kans dat het verkeerd is vertaald en dat Jezus eigenlijk zei: 'houd me niet vast'. 

maria---caravaggio.jpg
Caravaggio, Maria Magdalena in extase, 1606
maria---caravaggio.jpg

In extase 

Dit is één van de beroemdste schilderijen van Maria Magdalena. Caravaggio schilderde haar in extase. Het verhaal gaat dat Maria Magdalena na de dood van Jezus elke dag door engelen naar de hemel werd gevlogen. Caravaggio heeft deze goddelijke belevenis aardser gemaakt, tegen het erotische aan. 

maria---artemisia1.jpg
Artemisia Gentileschi, De berouwvolle Maria Magdalena, 1622-1625
maria---artemisia1.jpg

Berouwvol

Artemisia Gentileschi heeft verschillende schilderijen gemaakt van Maria Magdalena. Net als Caravaggio schilderde ze haar in extase. Maar ook als berouwvolle vrouw die haar zondig leven achter zich laat. De barokke stijl van Artemisia maakt dit een zeer dramatisch doek. 

maria---dumas.jpg
Bron: Van Abbemuseum
Marlene Dumas, Magdalena, 1994
maria---dumas.jpg

Dumas

Een heel ander beeld, deze Maria Magdalena van Marlene Dumas. Ze trekt haar rok omhoog, maar echt verleidelijk is het niet. Dumas speelt hier met de vraag 'wie was Maria Magdalena?'

maria---kim.jpg
Bron: Studio LaChapelle, Los Angeles
David LaChapelle, Mary Magdalene receives the holy spirit, 2018
maria---kim.jpg

Kim Kardashian als Maria Magdalena

David LaChapelle maakte deze foto van Kim Kardashian als Maria Magdalena. Een krachtig portret! Religie en verleiding komen samen in deze reclame voor de make-up-lijn van Kim. Een moderne kijk op een eeuwenoud personage. 

maria-magdalena---marc.jpg
Marc de Beyer bij de foto van David LaChapelle
maria-magdalena---marc.jpg

Nu te Zien! in het Catharijneconvent

Wie is Maria Magdalena? Die vraag stelt ook Museum Catharijneconvent in Utrecht. Aan de hand van verschillende werken en verhalen proberen ze die vraag te beantwoorden. Zo zijn bovenstaande werken van Lachapelle en Dumas er te zien. Voor Nu te Zien! nam Marc de Beyer, directeur van Museum Gouda, een kijkje bij de tentoonstelling. Kijk de aflevering terug via de link hieronder! 

Kijk Nu te Zien! Maria Magdalena terug

Deel dit artikel