Beeldend kunstenaar Mark Manders ziet zijn oeuvre als een portret waar hij alsmaar aan blijft werken. Zijn ‘work in progress’ is nu te zien als uitgebreide overzichtstentoonstelling in het Bonnefanten in Maastricht. ‘The Absence of Mark Manders’ is te zien tot en met 24 mei. 

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om bijzondere, tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken door het hele land. Wekelijks te zien op vrijdagavond om 22.10 uur op NPO 2!

Let op: het Bonnefanten is van 23 tot en met 25 februari gesloten in verband met carnaval. 

manders_schoenen.jpg
Bron: Peter Cox
Zaaloverzicht 'The Absence of Mark Manders'
manders_schoenen.jpg

Zelfportret als gebouw

Al het werk dat Mark Manders (1968) creëert, maakt onderdeel uit van een groot gesamtkunstwerk. Zelf noemt hij dit het ‘Zelfportret als gebouw’. Manders ziet zijn oeuvre als iets dat steeds in beweging is, als een gebouw waar almaar aan doorgewerkt wordt. De tentoonstelling in het Bonnefanten is daarom ook op die manier ingericht, als een gebouw.

Het kunstenaarschap

In het laatste gedeelte van de tentoonstelling worden de werken gepresenteerd tussen plastic zeilen en andere bouwattributen. Deze opstelling suggereert dat Manders nog bezig is met de kunstwerken en even weggelopen is. Alsof je daadwerkelijk in het atelier van de kunstenaar bent beland. ‘The absence of Mark Manders’ focust hiermee niet alleen op de kunstwerken, maar ook op het kunstenaarschap en het maakproces. 

manders_atelier.jpg
Bron: Cedric Verhelst
Mark Manders (2019)
manders_atelier.jpg

Raadselachtig

Voor betekenissen en achterliggende gedachten laat Manders zijn publiek zelf werken. Zijn kunstwerken zijn in hoge mate poëtisch en roepen op tot vrij associëren. Wat betekenen de vele dieren? Of de doorkliefde vouwenlichamen? De halve gezichten met stokken?

Die raadselachtigheid is de kracht van zijn werk en wordt al sinds zijn eerste grote tentoonstelling in Sonsbeek in 1993 erkend in binnen- en buitenland. Zo was zijn werk meerdere malen te zien op de Biënnale van Venetië, evenals in het MoMA en het Guggenheim in New York, S.M.A.K in Gent, het Stedelijk Museum Amsterdam en de Kunsthalle in Wenen. 

Deel dit artikel