De signatuur van de Franse kunstenaar Martin Jarrie (1953) is makkelijk te herkennen en toch altijd verrassend. Zijn schilderachtige illustraties zijn al jaren bekend in Frankrijk. Nu is er eindelijk een solotentoonstelling in Nederland. Te zien tot en met 5 april in Museum Belvédère in Heerenveen! 

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om bijzondere, tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken door het hele land. Wekelijks te zien op vrijdagavond om 22.10 uur op NPO 2!

jarrie_rood.jpg
Bron: Jarrie
Martin Jarrie - Testa (2019)
jarrie_rood.jpg
blockquote
Zijn werk is heel toegankelijk en tegelijk eigenlijk met geen enkele andere kunstenaar te vergelijken.
Curator Hans Boer

Schilderachtige illustraties

Als nakomertje in een groot Frans boerengezin had Jean-Pierre Moreau (1953) alle tijd om zijn fantasie de vrije loop te laten. Afbeeldingen in de encyclopedie, een van de weinige boeken in huis, trokken hem richting het vak van illustrator en schilder. Sinds 1989 werkt hij onder het pseudoniem Martin Jarrie, een samentrekking van de namen van de twee boerderijen waar hij woonde in zijn jeugd.

Hij maakt faam met zijn afbeeldingen van vruchten en groenten, gereedschappen, portretten en wonderlijke werelden. Gastconservator Hans Boer van Museum Belvédère in het Friese Oranjewoud kwam in een klein museum in het Franse Montbard in aanraking met Jarrie’s kleurrijke werk. Door de jaren heen groeide zijn fascinatie.

De tentoonstelling in Belvédère is het eerste overzicht van de kunstenaar in ons land. ‘Jarrie is zowel een illustrator die schildert als een schilder die illustraties maakt’, aldus Boer. ‘Zijn portretten zijn realistisch, maar dat illustratieve zit er duidelijk nog in. Omgekeerd zijn z’n illustraties heel schilderachtig. Hij heeft een bijzondere fantasie, in zijn beelden valt zo veel te zien. Zijn werk is heel toegankelijk en tegelijk eigenlijk met geen enkele andere kunstenaar te vergelijken.’

jarrie_struik.jpg
Bron: Jarrie
Martin Jarrie - Vrouw-struik (2019)
jarrie_struik.jpg

La vie des gens

Toen Boer bij de galerie van de kunstenaar langsging om werken voor de tentoonstelling uit te zoeken, voelde hij zich als een kind in een snoepwinkel. ‘Ik heb niet één favoriet, er zit zo veel verscheidenheid in zijn werk. 'La vie des gens' was een opdracht van een Parijse deelgemeente. Jarrie portretteerde vijftien mensen uit die gemeente samen met een dierbaar voorwerp. Schrijver François Morel schreef de verhalen van die mensen op. De portretten en verhalen – die voor de tentoonstelling zijn vertaald in het Nederlands – vormen samen een zeer charmant werk.’ 

Deel dit artikel