Zestig jaar geleden ontwierp Martin Visser zijn meest beroemde design: de BR 02 slaapbank. Ter ere van dit iconische meubel vroeg het Centraal Museum 7 ontwerpers om zich te laten inspireren door het werk van Visser. Met o.a. Jan des Bouvrie, Piet Hein Eek en Kiki van Eijk. Te zien tot en met 1 november!
BR 02 slaapbank
Het is een tijdloos design, het rechthoekig zitgedeelte met de schuine rugleuning die lijkt te zweven. Een simpel buizensysteem maakt het af. De letters staan voor 'bank om te rusten'. Door het kantelmechanisme kan de bank namelijk met één handeling uitgeschoven worden tot een eenpersoonsbed. De BR 02 slaapbank was razend populair in de jaren 60 en prijkt nog altijd in vele huishoudens. We raken er maar niet op uit gekeken! De bank oogt door het strakke design als kunstobject, maar is ook ontzettend comfortabel. Dit bleek een gouden combi, die de tand des tijd grandioos heeft doorstaan. Niet voor niets is de bank, naast favoriet meubel, ook al decennia lang een grote inspiratiebron voor ontwerpers.
De slaapbank die ogen opende
Zeven ontwerpers lieten zich inspireren door het werk van Visser. Elk kozen ze een specifiek ontwerp uit om een hedendaags antwoord op te geven. Hierbij is niet alleen gekeken naar de meubels an sich, maar ook naar de man achter de ontwerpen. Zo maakte Richard Hutten (1967) een nieuwe versie van de BZ 53 (een eenvoudige versie van de BR 02), die niet alleen een ode is aan Visser, maar ook aan zijn vrouw Joke van der Heyden. Zij ontwierp o.a. stoffen en was Huttens docent op de Design Academy. Haar devies: niets is te gek! Dit zie je terug in de kleurrijke Joke, die flink contrasteert met het strakke design van Visser.
Jan des Bouvrie
Collega en vriend Jan des Bouvrie kon natuurlijk niet ontbreken bij deze tentoonstelling. Hij en Visser hadden ieder een eigen stijl, maar vonden elkaar in hun liefde voor eenvoud. Des Bouvrie maakte een nieuwe versie van de stoel SZ 63 en liet zich inspireren door de kracht van Visser om meerdere functies aan een meubel toe te dichten, zoals hij deed bij zijn beroemde slaapbank. Dit resulteert in de blauw-witte +2, waarbij Des Bouvrie niet alleen zijn eigen stijl en Vissers stijl combineert, maar ook stoel en bijzettafel. 'Zo ben je meteen van de bijzettafel af - dat heb ik trouwens altijd al een lelijk woord gevonden.'
Ode die ogen opent
Alle ontwerpers hebben hun eigen persoonlijke verhaal bij de ontwerpen van Visser. Ze zijn er door geïnspireerd, ze hebben hem gekend of ze hadden een meubel van hem thuis. De tentoonstelling 'De slaapbank die ogen opende' laat op originele wijze de invloed van Vissers visionaire ideeën over kunst en design en zijn bijdrage aan de wederopbouw zien. Een ode die waarschijnlijk nog meer ogen zal openen.