Ontdek 17de-eeuwse Nederlandse en Vlaamse meesters tijdens de tentoonstelling Meesterwerken uit Wenen in Het Noordbrabants Museum. Er zijn meer dan 50 schilderijen en 20 tekeningen van onder meer Rubens, Rembrandt, Anthony van Dyck en Jan Weenix. Deze werken zijn afkomstig uit de indrukwekkende collectie van de Akademie der bildenden Künste in Wenen. Te zien tot en met 6 september!

In Nu te Zien! reizen museumdirecteuren het hele land door om kijkers te wijzen op tijdelijke tentoonstellingen die je niet mag missen! Daarnaast tipt de online redactie elke week een tentoonstelling die Ook te Zien! is.  

Weense collectie

Indrukwekkende stillevens, prachtige portretten, Italiaanse landschappen en Bijbelstukken. De zalen van het Noord-Brabants Museum zijn gevuld met indrukwekkende meesterwerken. Allen afkomstig uit de beroemde collectie van de kunstacademie van Wenen. Ale eeuwenlang dient deze collectie als studiemateriaal voor kunststudenten. Ze zijn ontelbaar keer bestudeerd en nageschilderd. En nog steeds wordt de collectie gebruikt voor educatieve doeleinden. 

wenen---rembrandt.jpg
Bron: Gemäldegalerie der Akademie der Bildenden Künste, Wien
Rembrandt van Rijn, Portret van een jonge vrouw, 1632
wenen---rembrandt.jpg

Gulle gift

Niet elke kunstacademie had zo'n vooraanstaande collectie. Het grootste deel van de Weense collectie is een gift van graaf Lamberg-Sprinzenstein. In 1822 liet hij maar liefst 800 schilderijen na aan de kunstacademie. Die konden hun geluk natuurlijk niet op. De donatie was wel op één voorwaarde: de verzameling moest ook aan publiek getoond worden. Vandaar dat de schilderijen van Lamberg-Sprinzenstein, al die topstukken, door iedereen bewonderd kunnen worden. In Wenen, en nu ook een deel in Den Bosch! 

wenen---jan-weenix-pauw.jpg
Bron: Gemäldegalerie der Akademie der Bildenden Künste, Wien
Jan Weenix, de witte pauw, 1693
wenen---jan-weenix-pauw.jpg

Deel dit artikel