Het gebeurt weleens dat een kunstwerk wordt gestolen. Meestal worden ze teruggevonden, maar sommige werken zijn al decennia lang spoorloos verdwenen. Zouden ze ooit nog terug gevonden worden? 

De geboorte van Jezus van Caravaggio 

Dit schilderij van Caravaggio werd in 1969 gestolen. Met zijn 2,5 bij 2 meter is het niet een werk dat je even in je broekzak stopt... Het meest gehoorde gerucht is dat het schilderij in handen is van de Siciliaanse maffia. 

gestolen---caravaggio.jpg
Caravaggio, Nativity with St. Francis and St. Lawrence, 1600
gestolen---caravaggio.jpg

Het Concert van Vermeer

Dit schilderij van Johannes Vermeer werd in 1990 gestolen uit het Isabella Stewart Gardner Museum in Boston. Samen met nog 12 andere schilderijen, werd het uit zijn lijst gesneden en meegenomen. Het is de grootste onopgeloste kunstroof ter wereld. 

gestolen---vermeer.jpg
Johannes Vermeer, Het concert, 1663-1666
gestolen---vermeer.jpg

De storm van Rembrandt

Bij diezelfde roof uit het Isabella Stewart Gardner Museum werd dit schilderij van Rembrandt meegenomen. Net als van Het Concert van Vermeer is de verblijfplaats Christus in de storm op het meer van Galilea onbekend. Wie o wie heeft dit boven zijn bank hangen...? 

gestolen---rembrandt.jpg
Rembrandt van Rijn, Christus in de storm op het meer van Galilea, 1633
gestolen---rembrandt.jpg

De jongeman van Raphael

Volgens veel kunsthistorici is dit het meest belangrijke vermiste kunstwerk ter wereld. Portret van een jongeman van Raphael werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gestolen door de Duitsers in Polen. Het is tot op de dag van vandaag niet terug gevonden... 

gestolen---raphael.jpg
Raphael, Portret van een jongeman, 1514
gestolen---raphael.jpg

Klaprozen van Van Gogh

Dit werk van Vincent van Gogh werd maar liefst twee keer gestolen uit het Mohammed Mahmoud Khalil Museum in Caïro. De eerste keer was in 1977. Na tien jaar werd het teruggevonden in Koeweit. De tweede keer was in 2010 en sindsdien is er niets meer van het stilleven vernomen.

gestolen---vangogh.jpg
Vincent van Gogh, Stilleven met viscaria, 1887
gestolen---vangogh.jpg

De duif van Picasso

Le pigeon aux petit pois van Picasso werd gestolen in 2010 uit het Musée d'Art Moderne in Parijs, samen met nog 5 schilderijen van o.a. Braque en Matisse. De dader werd snel gepakt, maar van de schilderijen was geen spoor meer. De dief beweert ze in een vuilnisbak te hebben gegooid... 

gestolen---picasso.jpg
Picasso, Le pigeon aux petits pois, 1911
gestolen---picasso.jpg

Deel dit artikel