Virtuele tours, podcasts en doe-opdrachten. De Nederlandse musea laten zich in tijden van corona van hun meest creatieve kant zien. AVROTROS zet de leukste initiatieven voor je op een rijtje.

#rijksmuseumfromhome

We moeten allemaal thuis werken. Zo ook de conservatoren van het Rijksmuseum. In korte video’s vanuit huis vertellen ze verhalen over hun favoriete kunstwerken. In onderstaande aflevering vertelt Pieter Roelofs, Hoofd Schilderijen en Sculpturen, over Jan Steens schilderij Het vrolijke huisgezin. In deze tijd van quarantaine ziet het er nog gezelliger uit dan normaal! 

Doe het lekker zelf!

Het Groninger Museum zet de thuisblijvers zelf aan het werk. Want ja, tijd zat! Elke week dagen ze je uit met een nieuwe creatieve opdracht! De opdrachten zijn gerelateerd aan hun eigen collectie of tijdelijke tentoonstellingen. Leef je uit met verf, papier, textiel, camera en materialen. En je kunt er ook nog eens prijzen mee winnen! 

MuseaNL-groninger.jpg
Bron: samenstelling John Veldkamp // Foto: Arjen Verschoor
Maak je eigen stilleven!
MuseaNL-groninger.jpg

Kunstmuseum Dichtbij

Van de fotografische aantrekkingskracht van terrassen tot de verbeelding van het moederschap in het expressionisme; aan de hand van verschillende thema's heeft het Kunstmuseum Den Haag online mini-tentoonstellingen samengesteld. Soms zijn die onderwerpen verrassend actueel, zoals bijvoorbeeld de mini-tentoonstelling over mode die bedoeld is om fysieke en sociale afstand te creëren. 

Noord-Brabants Museum x Lucas de Man

De deuren van het Noord-Brabants Museum zijn digitaal geopend. Theatermaker en kunstliefhebber Lucas de Man neemt je mee op ontdekkingstocht door het gehele collectie. Op de website is de tour is interactief en bepaal je zelf waar Lucas je heen brengt. 

Vanaf 20 april neemt Lucas de Man u ook weer vijf dagen mee de musea in met 'Man en Kunst'. In het kader van de Nationale Museumweek vertelt hij elke dag het verhaal achter een bijzonder kunstwerk. 

Stedelijk Live Tours

Elke vrijdag om 14:00 uur kun je mee op een digitale live tour in het Stedelijk Museum. In de eerste aflevering neemt directeur Rein Wolfs je mee naar de kelder van het museum voor de vaste collectie Stedelijk BASE. Het is natuurlijk een noodoplossing, maar eigenlijk is het best wel bijzonder zo'n privétour van de directeur!

De Onzichtbare Collectie

Zijn er ook andere manieren om kunst te beleven dan kijken? Dat vroegen ze zich af bij Marres, Huis voor Hedendaagse Kunst. Hun antwoord is een verzameling audio-opnames waarin vertellers hun favoriete visuele kunstwerk beschrijven. Sluit je ogen en beleef de mooiste kunstwerken met De Onzichtbare Collectie! Je kunt trouwens ook zelf een beschrijving insturen! 

Kijken, kijken, niet lopen

De populaire cultuurvlog 'My daily shot of culture' is het initiatief 'Thuismuseum' begonnen. De vloggers nemen je mee op een virtuele rondleiding door de Nederlandse musea. Ze beperken zich hierbij niet tot de kunstmusea, maar gaan bijvoorbeeld ook langs bij Naturalis, het Onderwijsmuseum en het Joods Historisch Museum.

Deel dit artikel