Het werken met stof is één van de oudste technieken van de mensheid. Maar stoffig is het zeker niet! Dat bewijzen deze kunstwerken, die de grenzen van de textielkunst oprekken. 

Pionier Anni Albers

Anni Albers (1899 -1994) is één van de pioniers van de moderne textielkunst. Tijdens haar opleiding aan de Bauhaus experimenteerde ze volop met verschillende materialen, patronen en weeftechnieken. Haar werk is nu te zien in Kunstmuseum Den Haag.

Textiel---anni.jpg
Bron: The Josef and Anni Albers Foundation
Anni Albers Red and Blue Layers, 1954
Textiel---anni.jpg

Dromen met je ogen

Een groot fan van Anni Albers was Sheila Hicks (1934), die in de jaren 50 door haar in de ban raakte van textiel. Hicks voegt met haar zachte werken tactiliteit toe aan de kleur: ‘Je ziet de kleuren niet alleen. Je voelt ze. Alsof je droomt met je ogen.’

Textiel---sheila.jpg
Bron: Sheila Hicks
Sheila Hicks, la sentinelle de safran, 2018
Textiel---sheila.jpg

IJsje

Dit wandkleed van Faig Ahmed (1982) druipt van de muur af. Alsof het een ijsje is. Een twist op het traditionele Perzische tapijt.

Textiel---faig.jpg
Faig Ahmed, Osho, 2015
Textiel---faig.jpg

Mens en natuur

Claudy Jongstra (1963) is kunstenaar en activist. Met haar wollen kunstwerken, die ze zelf kleurt met natuurlijke materialen, wil ze de kijker laten nadenken over de relatie tussen mens en natuur.

Textiel---claudy.jpg
Bron: SFMOMA
Claudy Jongstra, Aarde, 2016
Textiel---claudy.jpg

Kleurexplosie

Wauw! Wat een explosie aan kleur! De vrolijke kleden van Sarah Zapata (1988) verwijzen naar de traditionele Peruaanse weeftechnieken. Zapata onderzoekt onder andere de relatie tussen de textielindustrie en gender.

Somewhere over the rainbow

Ook al zo kleurrijk! Gabriel Dawe (1973) maakt zaalvullende installaties met weefdraad, waarbij er lichtspectrums lijken te ontstaan, oftwel regenbogen.

Topografie

Alsof je over een bos vliegt... De topografische kleden van Alexandra Kehayoglou (1981) lijken gedetailleerde landschappen vanuit de lucht gezien. Vaak zijn het plekken waar de kunstenaar een persoonlijke binding mee heeft.

Soundsuits

De Afro-Amerikaanse kunstenaar Nick Cave (1959) maakt soundsuits: sculpturale kostuums die het gehele lichaam hullen in materiaal, zodat zaken als ras, gender en klasse onzichtbaar zijn.  

Deel dit artikel