In februari openen er weer bijzondere tentoonstellingen door het hele land. We tippen er drie! In SCHUNCK* opent dit weekend de expositie over het leven en werk van de New Yorkse kunstenaar Jean-Michel Basquiat. Gemeentemuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag slaan de handen ineen voor een eerbetoon aan fotograaf Erwin Olaf. En de natuurkunst van Richard Long is te zien in Museum De Pont en het Kröller-Müller Museum. 

In Nu te zien! reizen museumdirecteuren het hele land door om kijkers wekelijks te wijzen op een niet te missen tijdelijke tentoonstelling die op dat moment ergens te zien is. Als aanvulling op de uitzendingen tippen we maandelijks drie nieuwe openingen! 

Basquiat, The Artist and His New York Scene in SCHUNCK*

basquiat.jpg
Bron: Marion Busch
Basquiat in his studio
basquiat.jpg

Opent 2 februari in SCHUNCK in Heerlen en is te zien tot en met 2 juni. 

Basquiat, The Artist and His New York Scene gaat over het vroege werk en leven van Jean-Michel Basquiat (1960-1988) en die van zijn tijdgenoten als Keith Haring, Nan Goldin en Jenny Holzer. Van de poëtische street-art tot de neo-expressionistische canvassen. SCHUNCK* neemt de bestaande tentoonstelling Basquiat Before Basquiat: East 12th Street, 1979-1980 over van het Museum of Contemporary Art Denver. 

Richard Long in Kröller-Müller en De Pont

richard_long_river_avon.jpg
Richard Long - River Avon driftwood piece (1975)
richard_long_river_avon.jpg

Richard Long: From the river opent op 23 februari in het Kröller-Müller Museum in Otterlo en is te zien tot en met 19 mei. 
Richard Long opent op 16 februari in Museum De Pont in Tilburg en is te zien tot 16 juni. 

Richard Long (1945) reist de hele wereld over op zoek naar de meest afgelegen plekken. Daar maakt hij geometrische kunstwerken met materiaal dat voor handen is: stenen, drijfhout, takken. De natuurkunst onderscheidt zich enkel van de omringende natuur, doordat het geranschikt is door mensenhanden. Deze werken zijn alleen ter plekke te zien en gaan op den duur weer op in het landschap. Voor wie afreizen naar de uithoeken van de wereld net even niet uitkomt, is er goed nieuws! Deze maand openen er twee tijdelijke exposities van zijn museale werk. 

Dubbel eerbetoon aan Erwin Olaf 

erwin_olaf_hope_in_the_hallway.jpg
Bron: Erwin Olaf
Erwin Olaf - Hope, The Hallway (2005)
erwin_olaf_hope_in_the_hallway.jpg

De dubbeltentoonstelling Erwin Olaf in het Gemeentemuseum Den Haag en het Fotomuseum Den Haag opent op 16 februari en is te zien tot en met 12 mei. 

Als eerbetoon aan Nederlands meest geliefde fotograaf sloegen het Gemeentemuseum en het Fotomuseum Den Haag de handen ineen voor een grote overzichtstentoonstelling van het oeuvre van Erwin Olaf. Zijn vroege, provocerende werk met veel naakt, zijn meer geëngageerde, intermediale werk vanaf 2000 en de nog niet eerder vertoonde serie Palm Springs vormen het uitgebreide drieluik. Ook heeft Olaf twintig foto's geselecteerd die hem hebben geïnspireerd. 

Deel dit artikel