In september openen er weer bijzondere tentoonstellingen in het hele land. We tippen er drie die je echt niet mag missen deze maand! 

september_picassoheader.jpg
Bron: Collectie Stadsarchief Amsterdam
Christiaan Andriessen - Amstel bij de Heerengracht (1808)
september_picassoheader.jpg

Weer en wind. Avercamp tot Willink.

Museum Singer Laren, Laren
3 september tot en met 5 januari

Te koud, te warm, te nat, te droog. Het Hollandse weer houdt onze gemoederen al sinds jaar en dag bezig. Het gaat van kalm overdrijvende schapenwolken tot vernietigende stormen. En van zinderende zomerdagen tot de druilerigste herfstdagen. Ook voor schilders is het weer een geliefd onderwerp. In museum Singer Laren zijn ruim honderd werken te zien die Nederland verbeelden in extreem, dreigend en mooi weer. Met onder andere werk van Avercamp, Sluyters, Willink, Escher, Breitner en Mondriaan. 

september_krabbe.jpg
Bron: Jeroen Krabbé
Jeroen Krabbé - Tahiti (2018) 
september_krabbe.jpg

Jeroen Krabbé - gedroomde paradijzen

Museum De Fundatie, Zwolle 
14 september tot en met 5 januari

Jeroen Krabbé reisde in 2018 voor de documentaireserie Krabbé zoekt Gauguin naar Tahiti, Hiva Oa en Martinique, de drie verblijfplaatsen waar schilder Paul Gauguin de laatste jaren van zijn leven doorbracht. Geïnspireerd door deze bijzondere reis en de prachtige omgeving schilderde Krabbé twaalf landschappen in overdonderende kleuren. 

Kijk hier alle afleveringen van Krabbé zoekt Gauguin
september_chagall.jpg
Bron: Collectie Stedelijk Museum Amsterdam
Marc Chagall, Couple amoureux (1925)
september_chagall.jpg

Chagall, Picasso, Mondriaan e.a.: migranten in Parijs

Stedelijk Museum, Amsterdam
21 september tot en met 2 februari

In de eerste helft van de vorige eeuw was Parijs hét kunstcentrum van de wereld. Overal vanuit Europa kwamen kunstenaars naar de Franse hoofdstad om hun droom waar te maken. Hoewel die droom voor sommigen uitkwam, was het niet altijd makkelijk. Ook toen werden migranten niet door iedereen gewaardeerd. Het Stedelijk Museum brengt een ode aan de dappere kunstenaars uit die tijd. 

Deel dit artikel