In februari openen er weer bijzondere tentoonstellingen door heel Nederland. We tippen er drie die je echt niet mag missen! Deze maand: lijnen, barok en surrealisme.

 

quiz_picasso.jpg
Pablo Picasso - De stier (1945)
quiz_picasso.jpg

Picasso & Matisse. Beauty is a line.

Te zien van 1 februari tot en met 24 mei
Rijksmuseum Twenthe, Enschede

Aan het begin van de 20e eeuw wordt de lijn als het belangrijkste gereedschap van de moderne kunstenaar gezien in een kunstwereld die steeds minder gaat om representatie en meer om expressie. In Rijksmuseum Twenthe wordt de kracht van de lijn in de moderne kunst getoond aan de hand van werken van grootheden Picasso en Matisse. Ook is er werk te zien van onder anderen Toorop, Kirchner en Van Heemskerck.
 

Kijk hier de afleveringen van Krabbé zoekt Picasso
quiz_barok.jpg
Bron: Kunsthistorisch Museum
Michelangelo Merisi da Caravaggio - De doornenkroning
quiz_barok.jpg

Caravaggio-Bernini. Barok in Rome

Te zien van 14 februari tot en met 7 juni
Het Rijksmuseum, Amsterdam

Meer dan zeventig werken van Caravaggio, Bernini en hun tijdgenoten zijn te zien in een grote tentoonstelling over de opkomst van barok in Rome. Caravaggio en Bernini schudden aan het begin van de 17e eeuw het ingedutte Rome op met hun nieuwe radicale kunststijl. Hun schilderijen en beeldhouwwerken waren theatraal, dramatisch en vol dynamiek. 

quiz_moesman.jpg
Bron: Centraal Museum
Joop Moesman - Zelfportret (1935)
quiz_moesman.jpg

De tranen van Eros. Moesman, het surrealisme en de seksen

Te zien van 15 februari tot en met 24 mei
Centraal Museum, Utrecht

Johannes Moesman (1909-1988) is de enige erkende Nederlandse surrealist. Zijn werk is te zien naast dat van zijn internationale tijdgenoten Salvador Dalí, René Magritte en Max Ernst. Geleid door het onderbewuste kwam er in het werk van Moesman veel vrouwelijk naakt voor. Hoe kijken we daar in het #metoo-tijdperk naar? Die vraag stelt het Centaal Museum, onder andere door ook veel ruimte te geven aan vrouwelijke surrealisten als Claude Cahun, Leonora Carrington en Leonor Fini.

Deel dit artikel