In april openen er weer bijzondere tentoonstellingen in het hele land. De redactie van Nu te Zien! tipt er drie: Jessica Stockholder: Stuff Matters in Centraal Museum, World Press Photo 2019 in De Nieuwe Kerk en nieuw werk van Neo Matloga in het Fries Museum.

In Nu te zien! reizen museumdirecteuren het hele land door om kijkers wekelijks te wijzen op een niet te missen tijdelijke tentoonstelling die op dat moment ergens te zien is. Als aanvulling op de uitzendingen tippen we maandelijks drie nieuwe openingen! 

Jessica Stockholder: Stuff matters

april_stockholder.jpg
Bron: Centraal Museum
Jessica Stockholder - Installation (2016)
april_stockholder.jpg

19 april tot en met 1 september
Centraal Museum, Utrecht

De amerikaanse Jessica Stockholder (1959) maakte kleurrijke, monumentale installaties van spullen. Ze brengt alledaagse objecten, zoals paraplu’s, kussens, meubels tot lampen, bij elkaar in een overweldigend geheel. Spelend met vorm en kleur laat ze ruimtes transformeren. Met haar open blik probeert Stockholder ons standaard perspectief op de objecten en materialen die ons dagelijks omringen te doorbreken en onze ideeën over het waardevolle en waardeloze op losse schroeven te zetten.

World Press Photo 2019

april_matloga.jpg
Bron: Marco Gualazzini
Marco Gualazzini - Almajiri Boy (2019)
april_matloga.jpg

13 april tot en met 7 juli
De Nieuwe Kerk, Amsterdam

De grootste en bekendste internationale fotografiewedstrijd heeft ook dit jaar weer zijn wereldpremière in Amsterdam. Zoals gewoonlijk zijn alle ruim 150 bekroonde beelden en video’s te zien, de winnende foto van het jaar en, nu voor het eerst, het verhaal van het jaar. Ook zal er werk van twee Nederlandse fotografen te zien zijn, Jasper Doest met Flamingo Socks en Pieter ten Hoopen met zijn fotoverhaal De migrantenkaravaan. 

Neo Matloga: Neo to love

april_matloga.jpg
Bron: Fries Museum
Neo Matloga - Bula pelo yao (2018)
april_matloga.jpg

Vanaf 20 april
Fries Museum, Leeuwarden

'De collageschilderijen van Neo Matloga (1993) draaien om liefde, intimiteit en het gezinsleven. Op grote doeken probeert Matloga missende elementen in de Westerse geschiedenis tot leven te wekken. Speciaal voor zijn eerste solotentoonstelling, maakte Matloga nieuwe werken. Hiervoor liet hij zich inspireren door de tentoonstelling Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw die eerder dit jaar te zien was in het Fries Museum. Hij verdiepte zich in de thematiek van intimiteit in de 17e eeuw. 
Meer werk van Matloga is te zien in Stedelijk Museum Schiedam in het kader van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2019, waarvoor hij genomineerd is. 

Deel dit artikel