Museumdirecteur Bart Rutten (Centraal Museum Utrecht) bekijkt in het Noordbrabants Museum de veelzijdige kunstproductie van China in de afgelopen tien jaar.

Anders dan in de Westerse moderne kunst kent de Chinese kunst geen opeenvolging van artistieke stromingen. Na het overlijden van Mao en het einde van de Culturele Revolutie in 1976 maakt de hedendaagse Chinese kunst een grote ontwikkeling door.

Kunstenaars omarmen vanaf dat moment alsnog gretig de moderne en hedendaagse westerse kunststromingen die tot dan voor hen onbekend zijn gebleven.Vanaf de eeuwwisseling, staat er een nieuwe generatie kunstenaars op. Opvallend is dat ze ondanks hun internationale carrières verbonden blijven met China's rijke culturele erfgoed. De invloeden van de hedendaagse westerse kunststromingen blijven dus beperkt; de hedendaagse Chinese kunst is niet hetzelfde als de westerse kunst.

Chinese kunstenaars behandelen vaak thema’s als traditie, de spiritualiteit en de hedendaagse maatschappelijke en politieke situatie in China. De Chinese kunst geeft een indruk hoe de kunstenaars zich verhouden tot hun verleden, heden en toekomst.

Een groot verschil  met westerse kunstenaars

Deel dit artikel