Schilderes Paula Modersohn-Becker kan niet kiezen tussen het Duitse kunstenaarsdorp Worpswede en het avantgardistische Parijs van rond 1900.
De kunst die Modersohn-Becker al na haar eerste verblijf in Parijs maakt doet denken aan het expressionisme van kunstenaars zoals Matisse, Rodin en Picasso. Niet zo gek, aangezien deze 'avant-garde van de kunst' in die periode ook in de Franse stad verbleef.
Zelfs als ze in Worpswede verblijft, verlangt ze naar het bruisende Parijs
In Parijs ontwikkelt Modersohn-Becker zich tot een van de meest vooruitstrevende Duitse kunstenaars. Toch verkocht ze in haar leven slechts drie werken. Hoe kan het dat haar werk niet net zo gewaardeerd werd? Wellicht door het feit dat ze een vrouw is. Zelfs haar vader, gezien de reizen die de kunstenares alleen maakt een ruimdenkende man, schrijft haar dat zij zichzelf in haar huwelijk weg moet cijferen. Haar ambitie om toch als vrouwelijke kunstenaar in de door mannen gedomineerde kunstwereld succes te behalen is bewonderenswaardig.
Axel Rüger (Van Gogh museum) bezoekt de tentoonstelling over deze bijzondere vrouw die maar 31 jaar oud werd. Deze tentoonstelling is in te zien t/m 12 augustus in het Rijksmuseum Twenthe.