Waarom wordt de Russische schilder Repin ook wel de Russische Rembrandt genoemd? Museumdirecteur Cathelijne Broers onderzoekt het in het Drents Museum in Assen. Te zien t/m 2 april 2017.

Waarom wordt de Russische schilder Repin ook wel de Russische Rembrandt genoemd? Museumdirecteur Cathelijne Broers onderzoekt het in het Drents Museum in Assen. Daar is t/m 2 april 2017 de tentoonstelling 'Peredvizhniki - Russisch Realisme rond Repin 1870-1900' te zien.

Peredvizhniki

In 1870 verenigde een groep schilders zich als reactie op de artistieke uitgangspunten en productie van de Keizerlijke Kunstacademie van St. Petersburg. Ze streefden samen naar onafhankelijkheid van de staat en wilden vrij zijn in het werk dat ze maakten en waar ze dat tentoonstelden. Ze noemden zich ‘Peredvizhniki’, de zwervers of trekkers, ook wel ‘Maatschappij voor reizende kunstexposities’ genoemd. Tot de leden behoorden grote schilders als Ilya Repin, Vladimir Makovsky en Valentin Serov.

Thematiek

De Peredvizhniki schilderden de gewone mensen en hun moeilijke leefomstandigheden, sociaal onrecht en honger. Hun sociaalkritische schilderijen waren controversieel en werden een wapen in het debat om sociale hervormingen. De schilders gebruikten zowel de culturele en intellectuele elite als familie, vrienden en het gewone volk als model. Hun benadering was eerlijk en niet geïdealiseerd. Ook de natuur en het landschap, geschilderd in frisse en heldere kleuren, volksverhalen en verhalen uit de Russische geschiedenis speelden een rol. Deze kregen dankzij de Peredvizhniki een modern en nationalistisch karakter.

Deel dit artikel