Het Zeeuwse Domburg, met de prachtige luchten en het bijzondere licht, heeft al vele kunstenaars geïnspireerd. Museumdirecteur van De Hermitage Cathelijne Broers bekijkt in het Gemeentemuseum in Den Haag hoe kunstenaars als Jan Toorop en Piet Mondriaan rond 1910 met dat licht omgingen op de tentoonstelling Aan Zee.

Franse kunstdorpen maar dan in Nederland

De kleuren die Monet gebruikte, zijn te vergelijken met het kleurenpalet van Toorop, van Heemskerck en Mondriaan. Anders dan hun 17e- en 18e-eeuwse collega's schilderen zij minder waarheidsgetrouw maar vooral met een impressionistische inslag. Vooral Mondriaan gaat in Zeeland meer experimenteren en begint steeds abstracter te schilderen. Maar ook Toorop krijgt in de Zeeuwse dorpen steeds meer experimenteerdrang. Hij leidt in de zomermaanden zelfs een kunstenaarsgroep in Domburg, zoals Van Gogh en Gauguin dat in Franse plaatsen ook deden. 

De kunstenaars inspireerden elkaar, ondanks dat ze verschillende stijlen gebruikten. Ferdinand Hart Nibbrig, bijvoorbeeld, schilderde vooral pointillistische werken waarin hij het heldere licht van de Zeeuwse kust probeerde te vangen. Hij verbleef in Zoutelande, enthousiast gemaakt door Toorop, die ook Van Heemskerck adviezen geeft waardoor zij veel met licht gaat werken. 

                                                              Meer over Mondriaan en Toorop aan de Zeeuwse kust

Deel dit artikel