Museumdirecteur Ralph Keuning onderzoekt het leven van Boeddha. Hij werd geboren als rijke prins maar koos op zijn 29e radicaal voor een ander leven, waarin alles draaide om spirituele ontwikkeling. Zijn levensverhaal wordt met oude én hedendaagse kunst verteld in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.
Bijzonder zijn de alleroudste beelden die helemaal terug gaan tot de 2e/4e eeuw. De herkenbare Boeddhabeelden vertellen het verhaal van Gautama als kind, maar ook ten tijde van zijn verlichting. Zo is de tentoonstelling een soort biografie van het leven van Boeddha.
Ai Weiwei, Yoko Ono en Kohei Nawa
Maar behalve de historische kunstwerken, zijn er ook een aantal bijzondere hedendaagse werken die aansluiting hebben bij het boeddhisme. Zoals de boom (Tree) van de bekende Chinese kunstenaar Ai Weiwei. De boom is gemaakt van oude bomen in China. Weiwei refereert in zijn werk vaak naar de snelle urbanisatie van dit land en de boom staat in de tentoonstelling symbool voor de fase van verlichting.
Nog een eyecatcher is PixCell-Deer #51 van Kohei Nawa’s. Dit werk staat ook in het teken van de verlichting en verwijst naar de vergankelijkheid van het leven en het menselijk onvermogen om daarmee om te gaan. Het werk is een echt opgezet hert dat Nawa kocht op een veiling.