De tekeningen van de beroemdste kunstenaar uit de Renaissance, Leonardo da Vinci, kennen een flinke dosis menselijke emoties: een uitzondering in die tijd! Je kunt de ze van 5 oktober 2018 t/m 6 januari 2019 zien in het Teylers Museum in Haarlem.

De relatie tussen innerlijk en uiterlijk

Leonardo Da Vinci stond ook al in zijn tijd bekend om zijn bijzondere gave menselijke emoties tot uitdrukking te brengen op het doek. Hij legde de karakters van mensen vast en was geïnteresseerd in de relatie tussen uiterlijk en innerlijk. Dat zie je terug in veel van zijn tekeningen, maar bijvoorbeeld ook in zijn schilderij de Mona Lisa. Da Vinci was de eerste in zijn tijd die "echte" voorbeelden van de straat plukte. Hij maakte portretten van echte mensen met al hun gevoelsuitdrukkingen. En het waren zeker niet de altijd de allerknapsten.

Leonardo-da-Vinci---Het-Laatste-Avondmaal.jpg
Leonardo da Vinci - Het Laatste Avondmaal (1495 - 1498) Santa Maria delle Grazie, Milaan
Leonardo-da-Vinci---Het-Laatste-Avondmaal.jpg

Zoekplaatje van Leonardo

Da Vinci’s kunstwerk 'Het Laatste Avondmaal' is nog wel het allerbeste voorbeeld van de kennis die de meester had over de uitbeelding van emoties en karakters. Je kunt in het werk echt de verschillende types apostelen herkennen. Ook is het werk geroemd om de levendige reacties die de apostelen op het doek geven op Jezus. Welke emoties zie jij in het werk terug? Verbazing, verdriet en woede?

blockquote
One of the most beautiful drawings in the world
Da Vinci-expert Sir Kenneth Clark

Mona Lisa onder de tekeningen

Onder de werken die in het Teylers Museum te zien zijn is een studie voor waarschijnlijk het figuur van de engel in het kunstwerk de 'Madonna in de grot', dat te zien is in het Louvre in Parijs. Het is een studie van een gezicht van een jonge vrouw en het wordt door sommigen betiteld als 'de Mona Lisa onder de tekeningen'. Ook weer een schoolvoorbeeld van hoe Da Vinci menselijke emoties wist vast te leggen. Het is de eerste keer dat er zoveel originele tekeningen van de meester samen in Nederland te zien zijn.  

Da-Vinci---Madonna-in-de-grot-Louvre.jpg
Leonardo da Vinci - Madonna in de grot (1483-86) Louvre, Parijs
Da-Vinci---Madonna-in-de-grot-Louvre.jpg

De tentoonstelling 'Leonardo Da Vinci' is nog tot en met 6 januari 2019 te zien in Teylers Museum.

[Header:  Leonardo da Vinci (1452-1519), Hoofd van een jonge vrouw, driekwart naar links; Biblioteca Reale, Turijn]

Deel dit artikel