Een Fries meisje dat als exotische danseres een regelrechte hype wordt in Parijs, maar uiteindelijk voor een vuurpeloton sterft omdat ze verdacht werd van spionage: Mata Hari.

De tentoonstelling Mata Hari, de mythe en het meisje vertelt aan de hand van foto’s, plakboeken, brieven en militaire documenten (surveillanceverslagen, transcripties van haar verhoren en belangrijke bewijsstukken) het verhaal van Margaretha Zelle, Mata Hari. 

Op haar 29ste betoverde ze het societypubliek in Parijs met haar exotische dans, maar haar reizen door Europa tijdens de Eerste Wereldoorlog en de talloze affaires met mannen in uniform, maakten haar verdacht in de ogen van de Franse geheime dienst. Na haar overlijden groeit de Friese Mata Hari uit tot een mythe, een stijlicoon en sekssymbool. Filmsterren spelen haar rol en er worden boeken over haar leven geschreven.

Directeur van het Centraal Museum in Utrecht, Bart Rutten, reist af naar het Hoge Noorden om in het Fries Museum alles te weten te komen over deze mysterieuze femme fatale. 

De tentoonstelling Mata Hari, de mythe en het meisje is t/m 2 april 2018 te zien in het Fries Museum in Leeuwarden.

Deel dit artikel