Van Nederlands eerste schilder, Johan Maelwael, zijn maar acht schilderijen bekend. Vijf daarvan zijn nu te zien in het Rijksmuseum!

Van Nederlands eerste schilder, Johan Maelwael, zijn maar acht schilderijen bekend. Vijf daarvan, waaronder zijn absolute hoogtepunt, de Pietà die hij rond 1400 schilderde en die zelden het Louvre verlaat, zijn nu te zien in het Rijksmuseum. 

Zijn achternaam betekent letterlijk ‘hij die goed schildert’ en dat klopt helemaal. Hij werd opgeleid in het hertogdom Gelre en werd schilder van de machtige hertogen aan het Bourgondische hof, waar zijn naam werd verfranst tot Jean Malouel. Hij werkte als hofschilder en kamerdienaar van de hertogen Filips de Stoute en Jan zonder Vrees in Dijon en beschilderde wimpels, banieren, ontwierp patronen voor stoffen, maakte religieuze schilderingen en portretten en deed dat met kostbare materialen zoals bladgoud, ultramarijn en fluweel. Slechts een klein aantal van zijn schilderijen is bewaard gebleven.

Directeur van het Van Gogh Museum Axel Rüger onderzoekt de kunstschatten van deze schilder die een van de best betaalde meesters in West-Europa was. 

Het werk van Johan Maelwael is t/m 7 januari Te Zien in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Deel dit artikel